Warzywnictwo, jak i inne działy ogrodnictwa, cechuje się sezonowością. Niektórzy plantatorzy starają się jednak zapewnić swym gospodarstwom wpływy ze sprzedaży plonów także w okresach pozaprodukcyjnych. Jednym z gatunków kierowanych do sprzedaży na rynek w okresie zimowym i wczesnej wiosny jest kapusta pekińska. Pekinka do długiego przechowywania musi jednak cechować się odpowiednimi właściwościami. Nie każda odmiana je spełnia.
Table of Contents
Przechowywanie kapusty pekińskiej
Różnie przebiega sprzedaż kapusty pekińskiej z przechowalni w zimie i wiosną. Osiągane stawki bywają zróżnicowane, podobnie jak zainteresowanie w poszczególnych okresach kampanii. Największą zaletą jest jednak to, że zachowanie części plonu na późniejszy okres zbytu pozwoli na zapewnienie wpływów pieniężnych w okresach gdy tradycyjnie ich brakuje. Pekinka do długiego przechowywania musi być uprawiana w sposób poprawny, dobrze odżywiona i zdrowa.

Trwałości pozbiorczej sprzyjają także właściwe warunki panujące w przechowalni. Ważne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury, najlepiej nie wyższej niż 2°C i nie niższej niż 0,5°C oraz cyrkulacji powietrza. W obiektach z KA może być z powodzeniem przechowywana nawet do końca kwietnia. Wszystko to jednak na nic, jeśli odmiana genetycznie nie będzie nadawać się do przetrwania kilku miesięcy w dobrej kondycji w oczekiwaniu na sprzedaż. Dlatego nosząc się z zamiarem uprawy kapusty pekińskiej z myślą o długim jej przechowywaniu trzeba wybrać właściwy wariant. Swą propozycję zgłasza firma Sakata.
Kiseki F1- pekinka do długiego przechowywania
Kiseki F1 to odmiana do uprawy w okresie letnio-jesiennym. Jej okres wegetacji wynosi 63-68 dni. Dobrze udaje się w zagęszczeniu 60-70 tys. roślin/ha. W takich warunkach główki osiągają masę 1,5-2 kg. Odmiana ta ma szereg zalet. Najważniejsze dotyczą zdrowotności. Jest ona odporna na mączniaka rzekomego, niektóre rasy kiły kapustnych i warunki stresowe wywołane wysokimi oraz niskimi temperaturami, które niekiedy panują w Polsce u schyłku lata i jesienią. Najlepiej jest sadzić ją przed 10-15 sierpnia. Pod katem przechowalniczym atutem jest silnie ograniczone porażenia plonu pieprzową plamistością kapusty pekińskiej. O tym, czy Kiseki F1 to faktycznie pekinka do długiego przechowywania można było przekonać się odwiedzając gospodarstwo w którym jest uprawiana. Pierwszej lustracji dokonano 3 listopada, tuż przed zbiorem. Drugiej 5 marca, a więc po 4 miesiącach przechowywania.
Materiał reklamowy