Pomidory dla przemysłu. Popyt przewyższa podaż, cz. I

Jarosław Szczepaniak, prezes Jamaru mówi o sytuacji na rynku przetworów z pomidorów



Spółka Jamar z siedzibą w Albertowie znacząco zwiększa produkcję przetworów z pomidorów. W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na surowiec firma podjęła współpracę z lokalnymi producentami w celu stworzenia własnej bazy surowcowej zlokalizowanej w regionie zakładu. Podsumowaniem pierwszego sezonu współpracy z producentami pomidorów była I Konferencja Pomidorowa zorganizowała 29 listopada br. w Borkach Wielkich w powiecie oleskim. Wydarzenie skierowane było do producentów już współpracujących z Jamarem oraz chętnych do podjęcia współpracy. 

Program konferencji obejmował podsumowanie pierwszego sezonu funkcjonowania bazy surowcowej firmy, porady dotyczące produkcji pomidorów gruntowych na przetwórstwo oraz przedstawienie zasad współpracy z firmą Jamar. 

Obecnie na rynku otworzyły się nowe możliwości zwiększenia sprzedaży przetworów z pomidorów. Jak relacjonował na spotkaniu współwłaściciel firmy Jarosław Szczepaniak, wojna w Ukrainie spowodowała drastyczne zmniejszenie podaży koncentratu pomidorowego i przetworów z tego kraju. Przyczyniło się do tego również m.in. zniszczenie dwóch z trzech największych ukraińskich zakładów przetwórczych. Poza tym zmienia się nastawienie do polskich produktów w Niemczech, gdzie do tej pory preferowano import przetworów pomidorowych z Włoch. Jamar zwiększa więc produkcję. Jednak problemem jest zaspokojenie rosnących potrzeb zakładu na pomidory przemysłowe. W regionie, w którym położona jest spółka (pogranicze powiatów kłobuckiego i oleskiego) do tej pory nie produkowano pomidorów przemysłowych. Dlatego Jamar zaproponował współpracę miejscowym rolnikom. 

Model tej współpracy jest – jak na polskie warunki dość nowatorski. Jamar proponuje plantatorom opiekę i wsparcie w całym procesie produkcji pomidora gruntowego. Oznacza to wsparcie od momentu wyboru rozsady, poprzez cały sezon wegetacyjny, aż po zbiór. Spółka proponuje nawet zbiór plonu własnymi kombajnami, aby ograniczyć ekonomiczny próg wejścia do tej produkcji dla rolników. Wszystko to ma zapewnić pewny, opłacalny zbyt produktu, a firmie niezakłócony dopływ wysokiej jakości surowca do przetwórstwa. Podsumowaniem pierwszego sezonu tak zakrojonej współpracy była właśnie I Konferencja Pomidorowa w Borkach. 

Maciej Wita, doradca agrotechniczny w firmie Jamar, odpowiedzialny za budowę bazy produkcyjnej, przedstawił obszernie szczegółowe zasady współpracy rolników z firmą. Ta prezentacja była wyjątkowo interesująca dla plantatorów rozważających dołączenie do bazy produkcyjnej Jamaru. 

Maciej Wita, agromanager w spółce Jamar omawia zasady współpracy z plantatorami   

W 2023 roku – pierwszy sezon projektu – realizowano w zaledwie w kilku gospodarstwach. Patrząc za liczbę przybyłych na szkolenie rolników, których było niemal 80-ciu, jest szansa na to, że w regionie firmy Jamar powstanie profesjonalna baza zajmująca się produkcją pomidorów przemysłowych. 

Należy docenić również podejście spółki Jamar do współpracy z dostawcami surowca. Szczególnie w obecnej trudnej sytuacji rynkowej w rolnictwie. Taki efekt synergii może przynieść korzyści obu stronom.  

Na spotkanie organizatorzy zaprosili przedstawicieli firm nasiennych (Hazera Poland, Nunhems/BASF, Syngenta) aby zaprezentowali najlepsze w ich ofercie odmiany pomidorów na przetwórstwo spełniające wymogi Jamaru. Nie zabrakło także producentów rozsady. Specjaliści z firm Krasoń i Grupa Mularski opowiedzieli o warunkach produkcji rozsady, jej transportu i warunków wysadzenia na polu. Ciekawostką był zaprezentowany przez Daniela Babija z Grupy Mularski system zarządzania produkcją TraceOn, wdrażany w tym przedsiębiorstwie. Z kolei o agrotechnice i maszynach do uprawy pomidorów mówił właściciel firmy Hortech. 

Więcej informacji o aspektach agrotechnicznych związanych z produkcją pomidorów w kolejnej części relacji z I Konferencji Pomidorowej