W Charsznicy i okolicach trwają intensywne prace polowe związane z sadzeniem rozsady kapusty. W piątek, 30 maja odwiedziliśmy gospodarstwo Przemysława Kruszca, u którego powstaje poletko pokazowe firmy Seminis, we współpracy z kilkoma firmami partnerskimi. Odwiedzający poletko podczas Małopolskich Dni Kapusty będą mogli zobaczyć cztery nowe odmiany kapusty.
Nowości odmianowe w uprawie kapusty
W sezonie 2025 firma Seminis zaprezentuje cztery nowe odmiany kapusty głowiastej, w tym jedną w typie czerwonej kapusty o bardzo krótkim okresie wegetacji, ok. 80–90 dni. Pozostałe trzy odmiany reprezentują segment średnio wczesny – ich okres wegetacji wynosi od 80 do 110 dni. Jak przekazała nam Karolina Misztal reprezentująca Seminis, odmiany będą szczegółowo prezentowane podczas wrześniowych Małopolskich Dni Kapusty. Będzie można także obejrzeć kolekcję odmian marchwi, wśród których będą
Tradycyjnie na polu pokazowym można również obejrzeć kolekcję marchwi. W tym roku zaprezentowane zostaną cztery odmiany: Carvora, Carruba, Caribou i Carlano, które cieszą się uznaniem zarówno wśród producentów marchwi przemysłowej, jak i świeżorynkowej.
Jakość rozsady kluczem do sukcesu
Rozsada kapusty, którą 30 maja zasadzono została dostarczona przez Grupę Mularski. Wysokiej jakości materiał nasadzeniowy został przygotowany w tackach 240-komórkowych, był zaprawiony i gotowy do sadzenia. Firma Mularski specjalizuje się w produkcji rozsady wielu gatunków warzyw, m.in. sałaty, selera i kapustnych, oferując rozsadę w tackach 150 i 240-komórkowych, dopasowaną do potrzeb producentów.




Analiza gleby – fundament prawidłowego nawożenia
Na poletku w gospodarstwie Przemysława Kruszca zastosowane zostaną rozwiązania nawożeniowe firmy Yara Poland. Jak podkreśliła Klaudia Zamkowska z firmy Yara Poland, skuteczna uprawa kapusty zaczyna się od analizy gleby. Pierwsze badania wykonano już w marcu metodą ogrodniczą. Wyniki były bardzo dobre – pH gleby na poziomie powyżej 7,5 jest optymalne dla uprawy warzyw kapustnych. Na tej podstawie dobrano strategię nawożenia.
Pierwszym zastosowanym nawozem był YaraMila Complex, podany około dwa tygodnie przed sadzeniem. W kolejnych tygodniach planowane jest uzupełniające nawożenie przy użyciu saletr wapniowych, takich jak Yara Liva Nitrabor i Yara Unika Calcium, które wspierają rozwój systemu korzeniowego i jakość główek kapusty. Dobór nawozów i terminów zabiegów będzie zależał od warunków pogodowych i obserwacji stanu roślin.
Biologiczna ochrona kapusty
Firma Koppert zastosowała na poletkach kapusty biologiczne rozwiązania ograniczające rozwój chorób odglebowych, takich jak zgnilizna twardzikowa czy fusarium. Do zaprawienia rozsady wykorzystano biofungicyd Trianum P, który będzie także używany w kolejnych etapach wegetacji w formie oprysków naglebowych.
W celu ograniczenia występowania szkodników, m.in. śmietki kapuścianej, planowane jest również zastosowanie nicieni entomopatogenicznych zawartych w preparacie Capirel – skutecznej i bezpiecznej formy ochrony biologicznej.



