Problemy w uprawie kapustnych na południu Europy



Pogoda nie sprzyja produkcji warzyw na południu Europy. Problemy w uprawie kapustnych spowodowane są nadmiernymi opadami deszczu. Silna presja chorób grzybowych i bakteryjnych sprawia, że na rynek trafia niewiele towaru. Ceny rosną, ale niewiele wskazuje na to, by w najbliższym czasie zaopatrzenie rynku miało poprawić się.

Nienasycony rynek kapusty we Włoszech, straty na plantacjach kalafiorów

Aura panująca na Półwyspie Apenińskim sprawia, że niewiele kapusty trafia do sprzedaży. Dotyczy to zarówno kapusty białej jak i czerwonej. Ten rynkowy niedostatek sprawia, że choć ceny początkowo były niskie, to teraz systematycznie rosną. Na koniec pierwszej dekady marca za 1 kg kapusty można było otrzymać 50-70 eurocentów. Uszkodzone zostały także plantacje kalafiorów. Włoscy eksperci szacują, że podaż w drugiej połowie marca i w pierwszych dniach kwietnia będzie nie sprosta popytowi. Kupcy szukają więc alternatywnych źródeł zaopatrzenia. Okazuje się jednak, że zbiory są znacznie niższe także w Hiszpanii. Towar z tego państwa mógłby uzupełnić rynkowe braki, lecz w obecnej sytuacji jest to raczej niemożliwe.

Problemy w uprawie kapustnych w Hiszpanii

Trudności w produkcji warzyw w Hiszpanii dotyczą zwłaszcza brokułów. Nadmierna wilgotność spowodowana opadami w południowo-zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego spowodowała wystąpienie silnych infekcji alternariozy i szarej pleśni. Porażenie brokułów jest na tyle duże, że czyni produkt bezużytecznym dla świeżego rynku. Przez pierwsze 20 dni marca padało niemal codziennie. W niektórych regionach suma opadów w tym czasie osiągnęła 300mm. Zdaniem lokalnych agronomów niektóre kwatery w całości przeznaczyć należy do likwidacji. Problemy w uprawie kapustnych dotyczą więc najważniejszych producentów na południu kontynentu. Można się spodziewać, że trudności na które napotykają przełożą się na wysokie ceny warzyw na rynkach całej Europy.

Źródła: freshplaza.com, laopiniondemurcia.es,