Corocznie organizowane przez firmę Seminis noworoczne spotkanie dla producentów warzywne tym razem odbyło się pod hasłem: „Razem łatwiej o sukces!”. I rzeczywiście – uczestniczyli w nim przedstawiciele firm nasiennych, producent rozsady, dostawcy nawozów i środków ochrony roślin, producenci warzyw i przedstawiciele przemysłu przetwórczego. W Kijanach, 21 stycznia wszyscy wspólnie zastanawiali się nad wyzwaniami i szansami dla branży w 2016 roku.

Jako pierwsi głos zabrali Leszek Kołtun, dyrektor działu handlowego firmy Monsanto i Henryk Zając, główny organizator imprezy, reprezentujący firmę Reheza. Zaprosili wszystkich do wysłuchania licznych prelekcji, które zostały zaplanowane na czwartkowe popołudnie.

Leszek Kołtun z Monsanto powitał uczestników spotkania
Leszek Kołtun z Monsanto powitał uczestników spotkania

Odmiany z palety Seminis

Marcin Portka z Monsanto omawia nowości odmianowe
Marcin Portka z Monsanto omawia nowości odmianowe

Pierwszą z nich wygłosił Marcin Portka, reprezentujący Monsanto. Dotyczyła ona oferty odmianowej na rok 2016. Wśród godnych polecenia odmian cebuli wymienił odmianę pod numerem SV 4774 NW F1. To odmiana średniowczesna, jej okres wegetacji wynosi 113 dni. Nadaje się do przechowywania, bez większych strat może oczekiwać na sprzedaż do stycznia/lutego. Wśród nowości atrakcyjnie zapowiada się także odmiana ‘Rokito F1’. To rijnsburger o okresie wegetacji 118 dni, który wspaniale znosi przechowywanie – można ją magazynować aż do początków czerwca. Odmianę cechuje wysoka odporność na przedwczesne pobudzenie podczas przechowywania. Jest jedną z najtwardszych cebul, o wysokiej jakości łuski i dobrej polowej zdrowotności szczypioru. Wśród odmian marchwi rekordowe zbiory można osiągnąć dzięki odmianie, która obecnie ma nadany numer SV 5300 DN F1. Wykazuje ona ponadprzeciętną zdrowotność, wysoką zawartość cukrów, zdolność do przechowywania do marca. To marchew w typie nantes-berlikum. W typie flakkee w ofercie Seminis znajduje się odmiana o numerze SV 2289 DN F1. Wykształca ona korzenie o długości 25-35 cm. Charakteryzuje ją wysoka zawartość cukrów, karotenoidów, jednolity i bardzo intensywny pomarańczowy kolor bez zazielenionej główki. Jej okres wegetacji to 120 dni i z powadzeniem może być uprawiana bez nawodnienia. Wśród nowych odmian kalafiorów Marcin Portka wymienił SV 5818 AC. Może być uprawiana z przeznaczeniem na świeży rynek jak i dla przetwórstwa. Jej zbiór zaczyna się od sierpnia. Ułatwia go wyrównanie roślin na polu. Okres wegetacji trwa ok. 85 dni. Firma ofertę uzupełniła także o cieszący się uznaniem odmianę brokułu, która niegdyś nosiła nazwę ‘Lord’. W tym sezonie będzie można ją nabyć pod numerem SV 3277 BL.

Grunt to dobra rozsada

Na spotkaniu obecni byli reprezentanci Grupy Producentów Rozsad Krasoń, jednego z wiodących producentów rozsady. Reprezentujący to przedsiębiorstwo Andrzej Szymański przekazał informacje dotyczące technologii produkcji rozsady, imponujące zaplecze infrastrukturalne firmy. Na poparcie przytoczył kilka danych liczbowych, z których wynika, że rozsada cieszy się dużym uznaniem producentów. W dopiero co zakończonym roku 2015, firma Krasoń sprzedała 215 milionów sztuk sadzonek. Wiodące w zbycie gatunki to brokuł – 67 mln szt., kapusta – 35 mln szt., kalafior – 25 mln szt., sałata – 20 mln st., czy pomidor – 15 mln szt. Firma nie tylko produkuje rozsadę warzyw polowych, ale także dowozi ją we wskazane miejsce. W trosce o odpowiednią jakość także na etapie transportu, firma zakupiła własne samochody.

Nawożenie i ochrona

Wojciech Kopeć, reprezentujący firmę Yara Poland omówił zasady racjonalnego żywienia warzyw polowych przed ich posadzeniem oraz w trakcie uprawy. Co szczególnie interesujące, skupił się na czynniku opłacalności finansowej prezentując wyliczenia w oparciu o ceny jak i zawartość makro i mikroelementów w nawozach. Nieco uwagi poświęcił także nowemu produktowi w ofercie Yara Poland –  KristaLeaf Foto. Może być on stosowany w uprawie wszystkich warzyw polowych przed lub po okresie niesprzyjającym pobieraniu przez roślinę składników pokarmowych. Po wystąpieniu suszy lub zalaniu powinien być zastosowany trzykrotnie w odstępach 5-7 dni. W przypadku występowania chloroz magnezowych i żelazowych nawóz aplikuje się od początku wegetacji przez cały jej okres co 10-14 dni. Produkt może być także stosowany w przypadku zwalczania skutków zalania substratów w uprawie bezglebowej.

Marcin Portka z Monsanto omawia nowości odmianowe
Katarzyna Gładka z firmy Bayer

O ochronie upraw mówiła Katarzyna Gładka z Bayer. Okazało się, że rok 2015 przyniósł rozszerzenia w rejestracjach kilku ciekawych produktów. Luna Experience 400 SC uzyskała rejestrację strefową na zwalczanie chorób grzybowych w uprawie marchwi i pora. To samo dotyczy środka Serenade ASO, który może być stosowany w uprawach pomidora, papryki i oberżyny. Movento 100 SC uzyskał rejestrację małoobszarowa na zwalczanie mączlika i mszyc w warzywach, ziołach i chmielu. Contans WG jest zarejestrowany do zwalczania zgnilizny twardzikowatej w warzywach, roślinach ozdobnych i tytoniu, a Zato 50 WG otrzymał ponowna rejestrację na zwalczanie chorów grzybowych w uprawie marchwi. Nieco kontrowersji wzbudziło poruszenie tematu insektycydu Movento 100 SC. Katarzyna Gładka wyjaśniła zebranym plantatorom, że dla wysokiej skuteczności zabiegu z wykorzystaniem środka bardzo ważny jest odpowiedni czas. Działa on bowiem na stadia larwalne, a nie na poczwarkę czy bezpośrednio na osobniki dorosłe, choć wtedy samice składają mniej jaj i są mniej żywotne.

Spostrzeżenia i rady doświadczonego ogrodnika

Część konferencyjna spotkania kończyła prelekcja Henryka Zająca, dystrybutora nasion Seminis, ale także właściciela gospodarstwa w którym uprawia się fasole. Jej i papryce poświęcone było ostatnie wystąpienie, które obfitowało w szereg praktycznych rad, ale dało też okazję do przeglądu i porównania najlepszych odmian wspomnianych gatunków. Fasola ‘Giolli’ daje surowiec o najwyższej jakości, plonuje obficie. Cechuje ją skoncentrowane wiązanie strąków i co okazało się szczególnie istotne w 2015 roku, odporność na upały. Bardzo obiecująca jest także odmiana pod numerem SV1545 GA. Cechują ją silne i szybkie wschody, silny wigor, żywy kolor strąków i bardzo wysoki potencjał plonotwórczy. Wśród odmian papryki godnych polecenia do towarowej uprawy, mówca wymienił ‘Red Mountain F1’ i ‘King Arthur F1’ z odmian bardzo wczesnych, czerwonych. Obie wysadza się w zagęszczeniu 25-35 tys. szt./ha. Druga odmiana daje przeważnie nieznacznie większe owoce. Z odmian wczesnych godna polecenia jest odmiana ‘Socrates F1’, której owoce mają grube ścianki, jest również ‘Aristotle F1’ jak i ‘Kaptur F1’. Wczesną, żółtą odmianą papryki, której uprawę warto rozważyć jest ‘Luzon F1’. Masa owocu wynosi ok. 250 g, grubość ścianki 11-12 mm. Sadzi się ją w standardowym zagęszczeniu, czyli 25-35 tys. szt/ha.

Henryk Zając mówi o odmianach papryki i fasoli oraz o zasadach ich uprawy

W swym przemówieniu Henryk Zając wiele uwagi poświęcił podlewaniu papryki. Zalecał, aby do tego celu używać linii kroplujących, a nie deszczowni. Systemy nawadniania kroplowego nie wymagają dużego ciśnienia, nie dochodzi przy tym do brudzenia owoców oraz ograniczona jest presja patogenów. Ważne jest także, aby umiejętnie dozować ilość wody. Czasem paprykę warto podlać nawet bezpośrednio po deszczu, aby łączna ilość jednorazowo zaaplikowanej wody wynosiła 15-20 mm. Nie należy z kolei papryki podlewać w zimne dnie, gdyż to jeszcze dodatkowo może wyziębić podłoże i spowolnić rozwój rośliny.