Rozsada kapusty na najwcześniejsze zbiory. Która najlepsza?

Paweł Glanowski z firmy Bejo i Zbigniew Orzechowski z firmy Rozsada z Krakowa


O kapustach i nie tylko to tytuł szkolenia zorganizowanego przez firmę Bejo w gminie Koniusza. Gmina ta uważana jest za region z największą koncentracją uprawy kapusty w Małopolsce i drugi w Polsce. Wydarzenie było dobrą okazją do rozmów o rekomendowanych do uprawy odmianach kapusty z firmy Bejo, ale też optymalizacji nawożenia czy zasad wyboru odpowiedniej rozsady na określony termin zbioru. 

Jak informował Zbigniew Orzechowski z firmy „Rozsada z Krakowa”, gmina Koniusza to region o najwyższej koncentracji uprawy warzyw w Małopolsce. Zmieniają się wymagania dotyczące produkcji warzyw, warto się do nich dostosować i je przewidywać. Wtedy jest szansa na utrzymanie, a może nawet dalszy rozwój uprawy wielu gatunków warzyw w Małopolsce. Warto również wiedzieć, że z tego regionu Polski pochodzi ponad 20% produkowanych w kraju warzyw – informował Z. Orzechowski. 

Firma Rozsad z Krakowa, rocznie produkuje od 18-20 mln szt. rozsady warzyw. Może też poszczycić się praktycznie corocznym zwiększaniem tej produkcji o kilkanaście procent. Jak informował Z. Orzechowski, poczynione w ostatnich latach inwestycje w nowoczesną infrastrukturę we współpracy z firmą Farmer, pozwalają produkować wysokiej jakości materiał nasadzeniowy. Dodatkowo współpraca z pewnymi dostawcami nasion w połączeniu ze stosowaniem dobrej jakości podłoża oraz nawozów z firmy Yara Poland, pozwala oferować sprawdzoną, cenioną przez plantatorów rozsadę. W ubiegłym roku bogaty asortyment rozsad m.in. warzyw kapustnych został w tej firmie powiększony o pory i selery. Dwa lata temu do oferty wprowadzono również rozsadę sałaty. 

Zawsze naszym klientom staramy się doradzać w trendach dotyczących upraw czy w doborze dobrych odmian, których nasiona mamy tylko od sprawdzonych pewnych dostawców – informował Z. Orzechowski.

Rozsadę warzyw w tej podkrakowskiej firmie, na najwcześniejsze zbiory produkuje się głównie w wielodoniczkach mających 96 oczek. Czasami na zamówienia indywidualnych plantatorów zdarzają się tacki ze 160 otworami. Tym producentom, którzy liczną na bardzo wczesny zbiór rekomenduję zakładać uprawy z rozsady produkowanej w tackach z 96 oczkami. Taki materiał w mojej ocenie zapewnia rozpoczęcie zbiorów o około tydzień wcześniej w porównaniu do upraw zakładanych z rozsady o mniejszym systemie korzeniowym – informował Z. Orzechowski. 

Jak informował właściciel firmy Rozsada z Krakowa, w jego firmie w ostatnich latach nastąpiły bardzo dużo zmian. Za jedne z ważniejszych uważa inwestycje w jego ocenie bardzo dobre, tunele z firmy Farmer, które w połączeniu z zastosowaną w nich automatyką pozwalają na precyzyjne kontrolowanie warunków uprawy. To w następnej kolejności przekłada się na jakość oferowanej rozsady. 

Z. Orzechowski, w swojej prezentacji odniósł się również na nawozów firmy Yara, które stosuje na etapie produkcji materiału nasadzeniowego. W jego ocenie zastosowanie ich w uprawie rozsady, podobnie jak też korzystanie tylko z pewnych źródeł dotyczących zakupu nasion, pozwala uzyskiwać właściwą wydajność i jakość materiału nasadzeniowego.

W jego ocenie, rozsadę kapusty warto przed jej posadzeniem zaprawić produktem Verimark. Rekomendował jednak, aby plantatorzy sami wykonywali ten zabiegi, bezpośrednio przed posadzeniem. Z. Orzechowski kończąc swoje wystąpienie informował o tym, że oferowana przez jego firmę rozsad w 2024 roku będzie dostępna w takiej samej cenie jak w 2023 roku.