Selery stają się modne. Dzieje się tak dzięki telewizyjnym programom kulinarnym, w których szefowie kuchni i celebryci zachwalają ich właściwości smakowe i prozdrowotne. Wzrastające zainteresowanie nie przekłada się jednak na wyższe ceny. Przynajmniej jeszcze nie. Rynek selerów obecnie nie oferuje atrakcyjnych stawek dla plantatorów chcących sprzedać swe plony.
Table of Contents
Więcej selerów korzeniowych w Holandii
Produkcja selerów korzeniowych w Holandii rośnie. Nie ma jeszcze oficjalnych danych o produkcji za ostatni rok. Wiadomo jednak, że w 2016 roku areał uprawy tego gatunku wzrósł z poziomu 1500ha do 1700ha. Specjaliści z Holenderskiego Stowarzyszenia Plantatorów Selera szacują że w 2017 roku warzywo to mogło rosnąć na ok. 1900ha. Podają też, że bardzo dobre były uzyskiwane wydajności. Członkowie tej holenderskiej organizacji od 1999 roku zgłaszają osiągnięte plony. Tegoroczne były jednymi z najwyższych w historii.
Czynniki kształtujące rynek selerów
Obecnie uzyskiwane ceny na rynkach większości krajów UE są bardzo niskie. Jest wiele czynników, które wywołują taki właśnie stan rzeczy. Z jednej strony dość wysoka jest utrzymująca się obecnie podaż. Z drugiej zaś brakuje jakości. W wielu partiach towaru wykrywane są niedozwolone poziomy pozostałości substancji chemicznych. Przetwórcy rozumieją, że cena wyprodukowania selerów to jakieś 0,15-0,20 euro/kg. Płacą jednak obecnie znacznie niższe stawki. Niektórzy plantatorzy próbują sprzedawać selery na świeżym rynku. Ale stamtąd też napływają informacje o niskich cenach. Zdarzają się transakcje po stawkach 0,08-0,10 euro/kg. Odsort, który trafia do przemysłu, jest wyceniany jeszcze niżej – mówi Kees Vrolijk, prezes Holenderskiego Stowarzyszenia Plantatorów Selera.
Rynek selerów uzależniony od Wschodu
O tym jak wygląda rynek selerów w EU decyduje rozwój sytuacji we wschodniej części wspólnoty. Tu decydującą rolę odgrywa Polska, a także takie kraje jak Niemcy czy Rumunia. Nasz kraj jest największym producentem selerów na świecie. Podmioty działające na tym rynku w EU liczą jednak, że niesprzyjająca aura panująca na Kujawach sprawi, że podaż tego warzywa płynąca z naszego kraju nie będzie bardzo wysoka i niebawem ceny się odbiją.
Źródła: freshplaza.com, knolselderij.com