Spotkanie sałatowo – rzodkiewkowe pod Piotrkowem Trybunalskim

Uczestnicy spotkania pod Piotrkowem Trybunalskim

W dniu 14 stycznia pod Piotrkowem Trybunalskim odbyło się spotkanie, którego wiodącym tematem była uprawa sałaty i rzodkiewki. Organizatorami wydarzenia były firmy Enza Zaden, Grupa Mularski, Lechpasz oraz firma Osadkowski, dystrybutor produktów marki Cosmocel. Spotkanie cieszyło się sporym zainteresowaniem, wzięło w nim udział kilkudziesięciu plantatorów.

Jak zarobić na uprawie rzodkiewki i sałaty?

Dochodowość w uprawie tych gatunków zależy od cen sprzedaży, ale i możliwości zbytu w niektórych, szczególnie trudnych okresach sezonu, a także od kosztów produkcji, tj. nakładów na nawozy, środki ochrony, nasion, kosztów zbioru i amortyzacji środków trwałych. Pewnym sposobem zapewnienia sobie szansy na zarobek jest selekcja odpowiednich odmian – mówił we wstępie Piotr Pietrzak z Enza Zaden.

Piotr Pietrzak (po lewo) z Enza Zaden i Łukasz Pietras z Lechpasz-u otwierają spotkanie

Jego zdaniem jedną z takich odmian rzodkiewek jest Celesta F1. Zapewnia ona pewność produkcji niemal w każdych warunkach uprawy. Escala F1 to odmiana o nieco krótszym liściu. Plon ma doskonałą jakość handlową. To jedna z odmian od lat obecna na rynku, co dowodzi jej przydatności do uprawy w polskich warunkach. Vienna F1 to odmiana dająca duże zgrubienia. Na zachodzie Europy traktowana jest jako zdrowa przekąska. Z kolei Pearl F1 to odmiana białej rzodkiewki. Można ją sprzedawać na przykład w miksie z odmianami czerwonymi, co przyciąga uwagę nabywców.

Piotr Pietrzak scharakteryzował odmiany oferowane przez Enza Zaden

Nowościami są odmiany Dzoura F1 – polecana jest na pierwsze i ostatnie siewy z uwagi na krótki okres wegetacji. Była ona testowana w Polsce z powodzeniem w zeszłym roku. Innym takim nowym wariantem uprawowym jest odmiana Sarita F1. Jest szybsza od Celesty o 2-3 dni. Zaletą jest bardzo dobre wyrównanie plonu.

W gronie odmian sałaty masłowej prelegent zwrócił uwagę na odmianę Casey. Jest jasna, wyrównana i ma wielkość odpowiadającą wymogom rynku. Odporność na mączniaka sprzyja utrzymaniu jej w dobrej kondycji. Fairly ma bardziej mięsiste liście, co z kolei przekłada się na dobrą trwałość pozbiorczą. Stretcha to odmiana do uprawy wiosną i jesienią. Główki są dość płaskie i duże. Przypomina ona swą charakterystyką odmiany preferowana na rynkach hurtowych. Analena to kreacja typowo gruntowa. Dość odporna na mączniaka. Vitrine z kolei odporna jest na fuzariozę. Lobetina to jasna i duża sałata – to jej główna zaleta. Aferdita to wariant do produkcji gruntowej, dość dobrze znany w okolicach Piotrkowa. Anandra różni się od niej nieco pokrojem liścia. Ilona to jedna z bardziej odpornych odmian, cechuje się intensywnie jasnym wybarwieniem. W gronie sałat strzępiastych zielonych P. Pietrzak wyróżnił Vili i Brietta, a wśród czerwonych takie odmiany jak Azirka, Lea i Tuska.

Sałaty lodowe zaproponowane przez specjalistę do uprawy na wiosnę to Damion i Rodolfo. Na letni zbiór lepiej nadają się odmiany takie jak Gonzalo, Philo, Salvio i Danilo. Z kolei na zbiór jesienny Casemiro, Cellist i ponownie Damion.

W segmencie sałat rzymskich P. Pietrzak rekomendował Colbiana, czy Kinsley, a w gronie endywii Confiance, Escarola, Eliance, Parnance, Performance, Frisee, Ascari, Domari, Curlesi.

Rozsady warzyw

Marcin Portka, Grupa Mularski

Na ten temat mówił Marcin Portka z Grupy Mularski. Przypomniał, że firma ta na rynku rozsad funkcjonuje już od 7 lat. Następnie poinformował o procesie produkcji młodych roślin. Bardzo ważna jest higiena produkcji i możliwość śledzenia każdej partii rozsady. Myjemy, odkażamy tacki. Prowadzimy też ewidencję poszczególnych procesów, wiemy kto odpowiadał za każdą z wykonanej pracy. – mówił M. Portka. Każda taca jest oznaczona unikalnym QR kodem. To ważne dla plantatorów, gdyż możliwość ich odczytu przy pomocy telefonu umożliwia identyfikację odmiany roślin jakie się w niej znajdują. Rozsada kapustnych może być zaprawiana lub zasilana biostymulatorami – wedle specyfikacji zamawiającego. W ofercie Grupy Mulrarski są wszystkie gatunki kapustne. Sałata może być dostarczana do gospodarstw od 10 do 34 tygodnia roku. Są dostępne także młode selery, pomidory, papryka, cebula. Sałata przyjeżdża w tacach po 150 roślin, kostki są oddzielne. Dodatkowo warto wspomnieć, ze istnieje możliwość zamówienia rozsady w tacach po 240 sztuk – nieco tańszej, ale przeznaczonej do sadzenia ręcznego.