Susza 2019 – konsekwencje na rynku warzyw

W tym roku na dużym obszarze Polski występuje susza, która obejmuje województwa Lubuskie, Wielkopolskie, Dolnośląskie oraz Łódzkie. Jest to teren na którym uprawia  się  między innymi warzywa, które bardzo mocno ucierpiały z powodu niedoborów wody i wysokich temperatur.

Ocena stanu upraw warzywniczych.

 Skutki anomalii pogodowych są mocno odczuwalne i tak w przypadku ziemniaków uprawianych szczególnie na słabych gruntach sytuacja jest trudna. Szacuje się spadek plonu na poziomie ok 50%. Pojawiły się przypadki gdzie rośliny nie zawiązały w ogóle bulw lub tylko pojedyncze sztuki -informuje Tomasz Jazdon producent warzyw z Wielkopolski.

Plantacje cebulowe wytworzyły tylko po 3,4 szczypiorów do okresu przesilenia letniego, na tej  podstawie szacuje się wstępnie wielkość bulw (ile szczypiorów taka średnica cebuli). Dla porównania w ubiegłym roku miały o tej porze średnio 7 szczypiorów.

Na skutek suszy cebula przedwcześnie kończy wegetacje a szczypior zaczyna zasychać (fot. W. Tokarczyk)

W uprawach marchii i pietruszki najbardziej dają się we znaki słabe wschody wynikające z braku wilgoci w okresie wschodów. Wczesne zasiewy wyglądają nie najgorzej, ale te z optymalnego terminu siewu, czyli końca marca początku kwietnia już nie napawają optymizmem. Marchew potrzebuje około 130-180% wody w stosunku do masy ziarna aby wschody mogły być prawidłowe.

Woda potrafi zaszkodzić!

Na niektórych plantacjach widać uszkodzenia wynikające z podlewania  deszczowniami szpulowymi. Spowodowane jest to dużymi różnicami temperatur między temperaturą wody a rośliny. Dochodziło do sytuacji kiedy rośliny miały objawu poparzenia wynikające z szoku temperaturowego.

Ceny adekwatne do plonu?

Wzrost cen zauważalny jest na poziomie ok 30-40% względem ubiegłego sezonu. Największe różnice cenowe są w uprawach na wczesny zbiór. W przypadku pozostałej części upraw z optymalnym terminem zbioru na cenę będzie miał wpływ import warzyw z takich krajów jak Belgia czy Holandia, gdzie w tym roku panują optymalne warunki pogodowe dla upraw warzywniczych – informuje plantator z wielkopolski dostarczający warzywa do dużych sieci handlowych.

Producenci jednoznacznie oceniają , że wzrost cen nie jest adekwatny do spadku plonu. Trzeba zaznaczyć że w takim roku jak ten koszty nawożenia i ochrony są porównywalne w stosunku do roku z  optymalnym przebiegiem pogody. W przypadku  plantacji nawadnianych to nawożenie jest nawet wyższe. Zwracają uwagę na problem związany z brakiem chętnych osób do prac sezonowych w ich gospodarstwach. Może skutkować zmniejszeniem powierzchni upraw wymagających dużych nakładów pracy ludzkiej. Spowoduje to import żywności lub znaczny wzrost cen.

Czy dojdzie do importu na szeroką skale? Czy popyt odbije się negatywnie na jakości importowanej żywności? Takie pytania zadają producenci z rejonów dotkniętych suszą.