W ciągu ostatnich 20 lat poziom konsumpcji świeżych warzyw w Szwajcarii wzrósł o ¼ i obecnie wynosi około 86 kg na osobę rocznie. Około 75% znajdujących się na szwajcarskim rynku warzyw pochodzi z importu z państw unijnych.

Warzywa w Szwajcarii uprawiane są na obszarze około 10,0 tys. ha a największa pod względem upraw jest marchew – około 1,5 tys. ha, spora powierzchnię upraw zajmuje także sałata lodowa, różnego rodzaju sałaty oraz cebula i fasola. Średnioroczne zbiory marchwi kształtują się na poziomie 60,0 tys. ton, podczas gdy jej import to około 70,0 tys. ton. Na drugim miejscu plasują się pomidory z produkcją wynoszącą 40,0 tys. ton i importem około 65,0 tys. ton oraz kolejno sałata lodowa – 20,0 tys. ton zbiorów i prawie 40,0 tys. ton import, a także cebula z produkcja wynoszącą 30,0 tys. ton i słodka papryka z importem na poziomie ponad 30,0 tys. ton. Rodzime zbiory zaspokajają jedynie około 55% szwajcarskiego zapotrzebowania na warzywa, a wspomniane już około 75% obecnych na rynku produktów pochodzi z państw unijnych – tu największym eksporterem na szwajcarski rynek od lat pozostają Hiszpania, Włochy, Francja oraz Holandia. W minionym roku średnio na 1 Szwajcara spożycie marchwi oszacowano na 8,23 kg, pomidorów – 7,82 kg, sałaty lodowej – niecałe 4,7 kg, 4,2 kg – papryki oraz 3,4 kg cebuli i 3,2 kg cukinii. Ponadto około 2,6 kg stanowiła konsumpcja pomidorów koktajlowych i 2,5 kg różnego rodzaju sałat.

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Freshplaza