Już tylko kilka dni dzieli nas od tegorocznej edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (11-12 stycznia), które odbywać się będą w w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie, Al. Katowicka 62, 05-830 Wolica 114D (Kliknij i wyznacz trasę dojazdu z Google Maps). Targi to nie tylko 260 wystawców, ale również interesująca dla producentów warzyw Konferencja Warzywnicza podczas drugiego dnia Targów. Trzeba tam być!

Organizator TSW – Oficyna Wydawnicza Oikos – zadbał o komfort związany z udziałem w targach. Na przybyłych do warszawy komunikacja publiczną czekać będzie bezpłatny transport przy Dworcu PKP Warszawa Zachodnia (od strony ul. Tunelowej) do Ptak Warsaw Expo i z powrotem do Dworca Warszawa Zachodnia (parking od strony Al. Jerozolimskich) – sprawdź szczegóły. Dla tych którzy przyjadą własnymi samochodami czeka zaś rozległy i Bezpłatny parking w Nadarzynie – sprawdź dojazd.

Udział w targach jest bezpłatny, wymagana jest jedynie rejestracja, której można dokonać on-line, lub bezpośrednio podczas wejścia na Targi.

Ważnym wydarzeniem drugiego dnia TSW (12 stycznia), jest Konferencja Warzywnicza, której głównym partnerem jest firma Rijk Zwaan. Ciekawe tematy poruszające najważniejsze dla producentów warzyw zagadnienia, w tym odnoszące się do problemów z minionego sezonu, obligują do obecności na TSW 2017 i Konferencji Warzywniczej.

Konferencja warzywa polowe 12 stycznia –  od 10:00 do 15:00.

10:00 – 10:25 Przemysł chłodniczy w Belgii. Przemysła Opioła, Rijk Zwaan Polska.

10:25 – 10:50 Warzywa korzeniowe dla przemysłu – wartość technologiczna: marchew – sucha masa, karotenoidy, burak czerwony – sucha masa, betanina. Przemysław Opioła, Rijk Zwaan Polska.

10:50 – 11:15 Dobór odpowiedniej agrotechniki uprawy warzyw (terminy siewu, technika, jakość nasion, dobór odmiany…). Arkadiusz Lipiński, Rijk Zwaan Polska.

11:15 – 11:40 Nasiona precyzyjne – to się opłaca (kapusta i kalafior). Stosowanie gotowej rozsady warzyw w produkcji towarowej. Arkadiusz Sanecki, Rijk Zwaan Polska.

11:40 – 12:05 Nawadnianie upraw jako klucz do dobrej jakości warzyw. Marcin Pawlak, Rijk Zwaan Polska.

12:05 – 12:30 Przerwa.

12:30 – 13:00 Tiosiarczan wapnia unikalnym źródłem wapnia i siarki dla warzyw. Krzysztof Zachaj, Agrosimex Sp. z o.o.

13:00 -13:30 Fertygacja i nawożenie nawozami bezchlorkowymi jako nowoczesne odżywianie warzyw. Piotr Szurek, Timac Agro Polska Sp. z o. o.

13:30 – 14:00 Dlaczego tantniś krzyżowiaczek był plagą sezonu 2016? mgr Robert Wrzodak, IO Skierniewice.

14:30 – 15:00 Dobrze dobrana technika ochrony warzyw, to skuteczna ochrona. Michał Sotkiewicz, IP AGRO.

Zapraszamy i do zobaczenia! 🙂