Warzywnicza oferta Rijk Zwaan na sezon 2026

Organizatorzy spotkania: Janusz Cieślak, Klaudia Zamkowska, Bartłomiej Drzazga i Tomasz Nożykowski

W piątek, 12 grudnia w Wierzbnie k. Krakowa odbyło się spotkanie dla producentów warzyw zorganizowane przez firmę Rijk Zwaan. Zaprezentowano aktualnie polecane odmiany kapusty, kalafiora, brokułu, selera i pora – zwłaszcza w tym ostatnim gatunku firma ma szeroką i ciekawą ofertę. Nie zabrakło także ciekawych informacji na temat biologicznych metod uprawy, nowości w obszarze nawożenia i biostymulacji oraz pokazu najnowocześniejszych maszyn.

Bogatą ofertę kapust Rijk Zwaan przedstawiliśmy w osobnym materiale, przygotowanym przy okazji Charsznickich Dni Kapusty. Podczas spotkania w Wierzbnie Tomasz Nożykowski reprezentujący firmę rekomendował producentom przede wszystkim te odmiany, które są uniwersalne i dają sobie radę w skrajnych warunkach klimatycznych.

Kalafiory

W segmencie kalafiorów ekspert wskazał cztery odmiany. Cassard F1 to nowa, wczesna odmiana o dobrym wyrównaniu i 55-60 dniach wegetacji. Nadaje się do wiosennych upraw pod tunelami. Arienzo F1 to propozycja na późniejszą część sezonu. Jej czas wegetacji to 60-65 dni, ma dobrze okrytą różę i dzięki temu dobrze radzi sobie nawet w wysokich temperaturach. Jonsson F1 to odmiana na lato i jesień. Tomasz Nożykowski podkreślił, że cechuje ją idealne okrycie róży, umiarkowany wigor i dobre wyniesienie liści. Ta odmiana dobrze komponuje się w produkcji z Arienzo F1, którą można otworzyć sezon, a następnie przejść do odmiany Jonsson i kontynuować jej produkcję aż do jego końca. W segmencie kalafiorów kiłoodpornych Rijk Zwaan proponuje odmianę Paxton F1 – uniwersalną, zarówno do przemysłu, jak i na świeży rynek. Jest dedykowana do letniej uprawy, ma wysoką zdrowotność i jest odporna na stresy. Posiada silny system korzeniowy i białe, zbite róże o dobrym okryciu. Posiada wysoką odporność na kiłę ras 0, 1 i 3.

Brokuły

Wśród brokułów Tomasz Nożykowski polecił producentom zebranym na spotkaniu odmianę Alcaraz F1. Jej okres wegetacji to 65-75 dni. Jest przeznaczona na świeży rynek lub na letnią kampanię zbiorów dla przemysłu. Charakteryzuje ją wysoka kopuła i dobra tolerancja na wysokie temperatury. Jest umiarkowanie odporna na mączniaka rzekomego i wysoce na fusarium.

Pory

Bogato prezentowała się oferta porów Rijk Zwaan prezentowanych w Wierzbnie. Specjalista tej firmy przekazał, że do niedawna oferta firmy była węższa, ale obecnie w portfolio znajduje się kilka bardzo konkurencyjnych odmian o szerokich pakietach odporności na grzyby, bakterie i szkodniki. Wśród nich są m.in. odporności na alternariozę, bakteriozy, fytoftorozę, rdzę pora i wciornastki – a niektóre odmiany posiadają pełny pakiet odporności. Tomasz Nożykowski poinformował, że to nowa generacja odmian, które łączy także łatwość czyszczenia po zbiorze. Jest to cecha, która generuje oszczędność czasu, pieniędzy i pracy, dlatego stała się podstawą podczas selekcji nowych odmian.

Selery

W tym segmencie ekspert polecił szczególnie dwie odmiany. Tarvos F1, która wymaga wysokich zagęszczeń, pow. 80 tys./ha, o dobrym wyrównaniu, okrągłym kształcie i skoncentrowanej brodzie korzeniowej. Pozwala na produkcję korzeni o wadze 600-800 g. Druga to Cetus F1 – cechująca się szybki wzrostem i silnym wigorem, a także świetną jakością wnętrza korzenia, bardzo dobra na potrzeby przemysłu. Jej przechowanie jest krótsze niż odmiany Tarvos.

Buraki ćwikłowe

Tomasz Nożykowski zwrócił uwagę producentów na odmianę Zeppo F1 – polecaną na zbiór pęczkowy, o krótkim okresie wegetacji. Nadaje się na poplon lub wczesny zbiór. Nowością jest odmiana Roditi F1 – docelowo przygotowana na świeży rynek, z możliwością długiego przechowywania w przypadku siewu w połowie lipca. Można ją jednak siać już od wczesnej wiosny.

Tomasz Nożykowski zaproponował również odmianę sałaty masłowej Greenarrow o odporności na mączniaka oraz cukinię odmiany Kefren F1, która posiada pełny pakiet odporności.

Rozwiązania do ochrony biologicznej i nawożenia

W ramach spotkania zaprezentowano także nowoczesne metody biologiczne oraz produkty do nawożenia i biostymulacji. O rozwiązaniach biologicznych opowiedział Bartłomiej Drzazga, reprezentujący firmę Andermatt. Wśród nich był m.in. produkt RhizoVital C5 oparty o bakterie Bacillus atrophaeus. Po zabiegu zaczynają one kolonizować ryzosferę, a ich wielką zaletą jest to, że są aktywna już przy temperaturze gleby na poziomi 8 stopni Celsjusza – podczas gdy wiele innych preparatów bakteryjnych działa dopiero powyżej 10-12 stopni.

Klaudia Zamkowska z firmy Yara Poland zaprezentowała dwa nowe produkty w protfolio firmy – Yara Amplix Optivi oraz Yara Amplix Flostrel. Yara Amplix Optivi to plynny biostymulator peptydowo-aminokwasowy do aplikacji pozakorzeniowej oraz fertygacji we wszystkich typach upraw, który pełni również role naturalnego adiuwantu. Produkt dzięki zdolnościom chelatowania jonów, zwiększa pobranie i wykorzystanie wapnia, azotu oraz potasu. W tym roku szczególnie sprawdzil się w warunkach stresu jakim była susza.

YaraAmplix FLOSTREL™ ( 100g/l P2O5, 100g/l B + ekstrakt z alg morskich )to biostymulator, składający się z płynnej formuły na bazie składników odżywczych i ekstraktu z alg Ascophylum nodosum. Został opracowany w celu poprawy kwitnienia i retencji owoców, co przekłada się na wzrost plonów i ich jakości.

Przedstawcielka firmy zwrócila również uwagę na produkt firmy Yara z kwasami humusowymi jakim jest Yara Vita Leotrac – preparat ten ma szerokie zastosowanie w ogrodnictwie, może być używany poprzez fertygację, jako zaprawa do nasion czy do podlewania rozsady.

Pielnik na miarę rolnictwa 4.0

Firma Agrobots zaprezentowała zebranym producentom swoją maszynę – robota pielącego, który dzięki zaawansowanym systemom wizyjnym, czujnikom i wykorzystaniu sztucznej inteligencji mechanicznie usuwa chwasty z upraw, co pozwala na ograniczenie stosowania herbicydów i sprawia, że sam proces jest szybszy i łatwiejszy.