W dniu 21 sierpnia w gospodarstwie państwa Kopeć w miejscowości Majków Folwark miejsce miał Dzień Sałatowo-rzodkiewkowy. W jego organizację zaangażowali się m.in. doradcy z firmy Yara Poland. Jeden z nich, Wojciech Kopeć, odpowiedzialny był za nawożenie obu gatunków w tej lokalizacji. Ich produkcja była wątkiem przewodnim terenowego spotkania. Specjalista zdecydował się w formie krótkiego filmu przekazać najważniejsze informacje dotyczące żywienia roślin, które przybyli na imprezę plantatorzy mieli sposobność zobaczyć na własne oczy.

Sprawdzone produkty

W nawożeniu posypowym W. Kopeć zdecydował się postawić na tzw. pewniaki. W pasy ziemi z których uformowano zagony pod uprawę roślin wysiano YaraMila Complex, źródło zbilansowanej gamy makro- i mikroelementów. Wykorzystano także saletrę wapniową. We wcześniejszej fazie była to YaraLIva Nitrabor, a następnie YaraLiva Tropicote. Dodatkowo poprzez system mikrozraszaczy aplikowany był Kristalon Zielony. To produkt, który silnie pobudza rośliny do wzrostu.

Zarówno sałaty jak i rzodkiewki żywione były produktami firmy Yara. W trakcie spotkania W. Kopeć wielokrotnie podkreślał rolę wysokiej rozpuszczalności tych nawozów. Specjalista często w trakcie swych wystąpień przypomina żartobliwie o tym, że rośliny w korzeniach nie mają zębów, którymi mogły by pogryźć granule w celu przyswojenia składników pokarmowych. Te muszą pobrać z roztworu glebowego. W tym kontekście wysoka rozpuszczalność nawozów w wodzie i szybkie ich działanie, mają zatem bardzo duże znaczenie.

Pełna wypowiedź W. Kopcia znajduje się w materiale filmowym: