Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) w Warszawie zatrzymał wprowadzenie na polski rynek partii 15,2 ton świeżej papryki pochodzącej z Turcji. Decyzja została podjęta ze względu na stwierdzone objawy zepsucia i zapleśnienia warzyw.
Kontrola wykazała, że importowany produkt nie spełniał wymogów jakości handlowej, co mogło stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Dzięki interwencji IJHARS papryka nie trafiła do obrotu w Polsce.
To kolejny przykład działań służb kontrolnych w ostatnim czasie. W ubiegłym miesiącu IJHARS zatrzymała także transport kapusty z Macedonii Północnej oraz prowadziła działania w związku dużym importem ogórków z Rosji. Jak podkreślają przedstawiciele instytucji w komunikatach, wczesna wiosna i okres nowalijek oraz wysokiego importu warzyw i owoców, to czas szczególnie intensywnej pracy dla inspektorów.