Podniesienie świadomości społeczeństwa na temat wartości, jakie daje nam spożywanie ziemniaków jest szansą na zwiększą spożycie tego gatunku. Odpowiednia promocja pozwoli na większe zainteresowanie konsumentów co przełoży się na poprawienie opłacalności produkcji. Z pomocą przychodzi nowa kampania„Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

Ziemniaki dla aktywnych

Uprawianie sportu wpływa zarówno na poprawę zdrowia i kondycji, jak również pozytywnie oddziałuje na nasz nastrój i samoocenę. Ważne jest, aby szczególnie w czasie zwiększonej regularnej aktywności fizycznej zadbać o racjonalny sposób odżywiania – dieta powinna dostarczyć odpowiednią ilość węglowodanów, z których pozyskiwana jest energia do pracy mięśni. Doskonałym źródłem tych składników pokarmowych są ziemniaki. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej techniki kulinarnej kartofle są lekkostrawne, niskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne, a tym samym idealne dla osób dbających o formę.

Według Instytutu Żywności i Żywienia codzienna aktywność fizyczna (przynajmniej 30-45 minut dziennie) jest niezwykle ważna dla utrzymania dobrego zdrowia. W połączeniu z odpowiednio zbilansowanym żywieniem pozwala zapobiec rozwojowi zarówno nadwagi, jak i otyłości, a także znacząco przyczynić się do poprawy samopoczucia.

Korzyści płynące z podejmowania regularnej aktywności fizycznej są niezaprzeczalne – poprawia się nie tylko sprawność, wytrzymałość i utrzymuje prawidłową sylwetkę, ale zyskuje się również pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie oraz dyscyplinę. Należy jednak pamiętać, iż organizm poddany regularnym wysiłkom treningowym musi być wspomagany prawidłową dietą, aby obciążenia organizmu nie przeważyły nad dobroczynnym wpływem aktywności fizycznej – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Kartofle w codziennym jadłospisie – z korzyścią dla zdrowia i masy ciała

Osoby dbające o formę powinny wiedzieć, iż ziemniaki są bardzo pożywną przekąską i świetnie uzupełniają dietę podczas aktywności fizycznej.

Aneta Łańcuchowska

Kartofle są dobrym źródłem węglowodanów, które po przekształceniu w glikogen stanowią swoiste paliwo dla mięśni. Im większy mamy zapas glikogenu, tym nasze mięśnie mogą pracować dłużej
i wydajniej. Sałatka z gotowanych ziemniaków na trzy godziny przed treningiem to doskonały wybór na wzbogacenie diety o ten cenny składnik. Pieczone lub gotowane ziemniaki są bogate w węglowodany złożone, których właściwości energetyczne i regenerujące dobrze sprawdzają się również po intensywnym treningu –
przekonuje ekspert ds. żywienia.

Ilość ma znaczenie

Zapotrzebowanie organizmu na węglowodany zależy od intensywności treningu. – Dietę o wysokiej zawartości tych składników pokarmowych powinna stosować osoba uprawiająca intensywny jogging, natomiast zdecydowanie niższy procent węglowodanów powinien zawierać jadłospis np. entuzjasty jogi. Ziemniaki będące bogatym źródłem zarówno potasu, jak i witaminy C są również niezastąpione w budowaniu ochronnej bariery immunologicznej naszego organizmu, która często jest nadwyrężana właśnie po wysiłku fizycznym – dodaje Aneta Łańcuchowska.

Przepis na sukces

Zaleca się, aby bezpośrednio po intensywnej aktywności fizycznej zjeść owoc, który dostarczy przeciwutleniaczy i węglowodanów.

Świetnie sprawdzą się rodzime nektarynki lub np. jogurt z owocami. Następnie, nie przekraczając trzech godzin po zakończeniu treningu, należy zjeść posiłek wysokowęglowodanowy, jednocześnie bogaty w białko. Polecam kurczaka w ziołach z ziemniakami gotowanymi na parze z sałatką z papryki, bogatą w witaminę C. Danie jest nie tylko doskonale zbilansowane pod względem wartości odżywczych, ale również smaczne dodaje dietetyczka.

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych

Źródło: informacja prasowa kampaniai „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”







Advertisement