Siatki przeciw insektom na plantacjach ekologicznych




Rynek żywności ekologicznej wciąż się rozwija. Zwiększający się popyt na produkty powstałe z ograniczonym udziałem środków chemicznych przekłada się na rosnący areał upraw. Niezmiennie problemem pozostaje jednak żerowanie szkodników. Aby przeciwdziałać temu zagrożeniu we Włoszech wykonano doświadczenie z wykorzystaniem sieci niedopuszczającej owadów do chronionych roślin.

Jakość warzyw bez zmian

Test wykonano w uprawie warzyw liściowych. Za poligon doświadczalny posłużyła ok. 0,5 ha plantacja  rukoli wysianej we wrześniu. Rośliny pod okrywami przebywały przez okres 17 dni, aż do zbioru liści. Testowane były dwie siatki: SCIROCCO MD WHITE (osłona przeciwwiatrowa o średnim stopniu cieniowania i płaskim splocie), oraz BIOMAGLIA (lekka siatka poliamidowa zabezpieczająca rośliny przed owadami i skutkami przymrozków). Doświadczenie dało pozytywny wynik: chroniona rakietta miała tę samą jakość, co nieosłonięta. Nie ujawniły się uszkodzenia mechaniczne, ani różnice w jakości oceniane w takich parametrach takie jak kolor lub jędrność. Nawet wydajność była taka sama. Testy powtórzono następnie w kwaterach z sałatą i brokułami i wypadły równie pomyślnie.

Co ze szkodnikami?

Najważniejszym aspektem, jak podkreśla Milena Poledica, agronom z Arrigoni, jest to, że powierzchnie chronione siatkami z tej firmy nie wymagały zabiegów przeciwko pchełkowatym, ani nie wykazywały żadnych szkód w uprawach. Z testu wynika, że ​​stosowanie ochrony fizycznej przez siatki w kwaterach uprawowych jest więc korzystne, zarówno pod względem kosztów, jak i skuteczności. Przede wszystkim oferuje możliwość zbierania produktu wolnego od pozostałości pestycydów, a zatem zdrowszego. Sandro Cerasani, menager techniczny w Arrigoni przypomina z kolei, że w przypadku wielu upraw głównym problemem są choroby wirusowe, których głównym wektorem jest wciornastek. Aby przeciwdziałać ich rozprzestrzenianiu się, przeprowadzono dodatkowe testy na sałacie, brokułach i cykorii. Odsetek zainfekowanych roślin był bliski zeru.

We Włoszech produkcja ekologiczna wciąż wykazuje silne wzrosty

W ciągu ostatniej dekady sektor firm produkujących i przetwarzających produkty ekologiczne na Półwyspie Apenińskim urósł o 100%. Areał pól na których Włosi prowadzą uprawy ekologiczne wzrósł z kolei o 60%. Pod koniec 2018 r. obszar zagospodarowany przez rolnictwo ekologiczne osiągnął prawie 2 miliony hektarów, a liczba rolników ekologicznych przekroczyła 80 tysięcy.

Źródło: Informacja prasowa Arrigoni