Branża owocowo-warzywna alarmuje: nowe unijne regulacje mogą doprowadzić do załamania produkcji i przetwórstwa


Zarząd Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) oraz Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (KSPOIW) przedstawiły oficjalne stanowisko w sprawie nowych przepisów dotyczących dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w owocach i warzywach. Branża ostrzega, że nowe unijne regulacje mogą mieć katastrofalne skutki dla całego sektora sadowniczego i przetwórczego w Polsce.

Nowe unijne regulacje, krótki termin i brak wsparcia

Rozporządzenie Komisji Europejskiej (UE) 2025/158, które wejdzie w życie 19 sierpnia 2025 roku, wprowadza drastyczne obniżenie Najwyższych Dopuszczalnych Poziomów (NDP), czyli Maksymalnych Poziomów Pozostałości (MRL), substancji czynnej acetamipryd w aż 38 uprawach owoców i warzyw. Nowe unijne regulacje obejmują m.in. jabłka, gruszki, porzeczki, borówki, maliny, pomidory czy sałatę – uprawy kluczowe dla polskiego rolnictwa i przemysłu przetwórczego.

Największe kontrowersje budzi nie tylko zakres wprowadzanych obniżeń (np. w przypadku porzeczek NDP spada z 2,0 do zaledwie 0,01 mg/kg), ale przede wszystkim brak odpowiedniego okresu przejściowego. Nowe wymogi zaczynają obowiązywać niecałe 7 miesięcy po ogłoszeniu rozporządzenia, co nie pozwala rolnikom ani przetwórcom na dostosowanie się do nowych realiów.

Potencjalne konsekwencje: załamanie rynku i eksportu

Branża przetwórcza podkreśla, że regulacje nie uwzględniają sezonowości upraw, nie przewidują wsparcia finansowego, ani możliwości sprzedaży czy rekompensaty za produkty niespełniające nowych norm. Od 19 sierpnia wszystkie świeże i przetworzone owoce i warzywa będą musiały spełniać zaostrzone warunki – inaczej nie znajdą nabywców ani na rynku krajowym, ani zagranicznym.

To szczególnie niepokojące, ponieważ aż 75% polskiej produkcji owoców, warzyw i ich przetworów trafia na eksport. Niedostosowanie się do nowych norm może oznaczać konieczność utylizacji dużych partii surowca i gotowych produktów, co przełoży się na poważne straty ekonomiczne.

Działania prewencyjne z wysokim ryzykiem

Aby zminimalizować ryzyko, zakłady przetwórcze będą zmuszone przeprowadzić szereg działań prewencyjnych, wśród których są akcje informacyjne wśród dostawców, kontrola każdej partii surowca, wymóg oświadczeń od producentów o niestosowaniu acetamiprydu czy też warunkowanie płatności za surowiec po potwierdzeniu jego zgodności z nowymi normami.

Brak deklaracji o stosowaniu się do wymagań nowego rozporządzenia oznaczać będzie nieprzyjęcie surowca do przerobu i konieczność jego zniszczenia. Wszystkie te działania wiążą się z dodatkowymi kosztami i ryzykiem, które mogą wymusić na firmach ograniczenie działalności, a nawet jej całkowite zawieszenie w bieżącym sezonie. Dotyczy to szczególnie owoców, takich jak porzeczki, gdzie obniżenie norm jest największe.

Apel o wydłużenie okresu przejściowego

Przedstawiciele branży wystąpili z apelem do władz krajowych i unijnych o wydłużenie okresu przejściowego o co najmniej 24 miesiące. Taki czas pozwoliłby rolnikom i przetwórcom przygotować się do nowych wymogów i uchroniłby sektor przed załamaniem.

Organizacje reprezentujące producentów apelują również o solidarność i wspólne działania w obronie polskiego sadownictwa. Wsparcie środowiska może przesądzić o przyszłości wielu gatunków owoców w Polsce, z których zdecydowana większość trafia właśnie do przetwórstwa.

Nowe limity pozostałości acetamiprydu – wybrane przykłady zmian:

Obniżenia NDP dla substancji czynnej (acetamiprydu)  –  wymagania rozporządzenia 2025/158

UprawaObecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg)NDP/MRL (mg/kg) po zmianie
Jabłoń i grusza0,4 0,07
Czereśnia1,5 0,8
Morela 0,8 0,08
Brzoskwinia0,2 0,08
Porzeczki2,0 0,01*
Agrest2,0 0,7
Borówka wysoka2,0 0,7
Malina2,0 0,6
Winogrona0,5 0,08
Sałata1,5 0,01*
Pomidor0,5 0,06
Ogórek0,3 0,05
Kapusta głowiasta0,4 0,03
Endywia0,4 0,01*
Szpinak0,6 0,01*
Boćwina0,6 0,01*

* wskazuje granice oznaczalności

*Poziom oznaczalności – praktycznie brak możliwości użycia acetamiprydu.