W gospodarstwie Państwa Mikołajczaków na Kujawach, nie tylko uprawia się cebulę na powierzchni 70 ha, ale również testuje nowe odmiany tego popularnego gatunku. W minionym roku rosło tam 15 odmian, jakie ma w swojej ofercie PNOS Ożarów Mazowiecki. 15 odmian w różnych segmentach, od wczesnej do średnio wczesnej, średnio późnej, późnej. Jak wypadły, które sprawdziły się najlepiej? Jakie odmiany warto uprawiać na szerszą skalę?
Jeśli chodzi o same odmiany to widać sporo różnic. Ale czy zauważyliście, czy już dzisiaj możemy powiedzieć, że macie jakieś swoje typy. Czy to w cebulach o czerwonym, czy tam bordowym kolorze łuski, czy też w cebulach o tym tradycyjnym w Polsce złotym, czy brązowym kolorze łuski – pyta w trakcie naszej wizyty na polu Dariusz Kacprzak, z PNOS Ożarów Mazowiecki.
Tak. Na pewno Rojo Duro z czerwonej odmiany jest bardzo ładną cebulą, godną polecenia. Z ciemnych łusek to na pewno Darkstone, rewelacja moim zdaniem. Już po ilości widać co leży na rzędach po wykopaniu, to już będzie na pewno planowało. I też odmiana tu Stalagmit na pewno jest też bardzo, ładną odmianą. – odpowiada Szymon Mikołajczak, właściciel gospodarstwa.
Charakterystyka wybranych odmian cebuli (kolejność alfabetyczna)
Amfora F1 (Moravo Seed)
Typ: późna, typ amerykański
Okres wegetacji: ok. 130–140 dni.
Wielkość: duże cebule o średnicy 7+ cm, bardzo dobre wyrównanie
Kolor łuski: złocisto-brązowy.
Odporność: dobra na choroby przechowalnicze.
Przechowywanie: do 8 miesięcy.
Zastosowanie: świeży rynek, przechowywanie, przetwórstwo.

Darktstone F1 (Maraldi Sementi)

Typ: późna, typ włoski
Okres wegetacji: ok. 115–130 dni.
Wielkość: średnie i duże cebule, bardzo twarda
Kolor łuski: brązowy
Odporność: wysoka na choroby grzybowe.
Przechowywanie: bardzo długie,
Zastosowanie: świeży rynek, gastronomia, przechowywanie
Hessonite F1 (Maraldi Sementi)
Typ: wczesna, typ amerykański
Okres wegetacji: 105–110 dni.
Wielkość: średnie do dużych cebule, bardzo twarde i wyrównane
Kolor łuski: ciemnosłomkowy, mocna, dobrze się utrzymuje
Odporność: silny system korzeniowy, odporna na warunki stresowe.
Przechowywanie: do 8 miesięcy.
Zastosowanie: świeży rynek, na worek i do przetwórstwa

Histria F1 (Hektar)

Typ: wczesna, typ Rjnsburger
Okres wegetacji: 105–110 dni.
Wielkość: średnie do dużych cebule.
Kolor łuski: ciemnosłomkowy.
Odporność: silny system korzeniowy, odporna na warunki stresowe.
Przechowywanie: do 8 miesięcy.
Zastosowanie: świeży rynek, na worek, przechowywanie
Rojo Duro ( Maraldi Sementi)
Typ: średnio późna, czerwona, typ włoski
Okres wegetacji: ok. 120 -125 dni.
Wielkość: średnie do dużych cebule, wysokie plony
Kolor łuski: intensywnie bordowy.
Odporność: dobra na choroby liści.
Przechowywanie: bardzo dobre, 8-10 miesięcy
Zastosowanie: świeży rynek, sałatki, przechowywanie

Stalagmit F1 (Moravo Seed)

Typ: wczesna, amerykańska.
Okres wegetacji: 105 dni.
Wielkość: wyrównane cebule.
Kolor łuski: złocista.
Odporność: dobrze nadaje się do obierania, ale krótsze przechowywanie.
Przechowywanie: do stycznia.
Zastosowanie: obieranie, świeży rynek.
Triumf F1 (Moravo Seeds)
Typ: średnio późna, typ amerykański
Okres wegetacji: ok. 130–140 dni.
Wielkość: duże cebule.
Kolor łuski: brązowa.
Odporność: silny system korzeniowy, dobra adaptacja do różnych warunków.
Przechowywanie: do 8 miesięcy.
Zastosowanie: świeży rynek, przechowywanie, przetwórstwo
