Hodowla Ziemniaka Zamarte od ponad 75 lat dostarcza producentom ziemniaków sprawdzone odmiany. Część z nich można było obejrzeć podczas III Ogólnopolskich Targów Ziemniaczanych, które w tym roku odbyły się w Potęgowie w woj. pomorskim. O najciekawszych propozycjach odmian ziemniaka w różnych segmentach rynkowych opowiedział nam prezes zarządu HZ Zmarte dr inż. Piotr Kamiński.
W obrębie odmian na wczesny zbiór prezes HZ Zamarte zwrócił uwagę na odmiany Surmia, Werbena i Impresja. Są to odmiany o dużym potencjale plonotwórczym, odpowiednio typu kulinarnego AB, B i A, a pierwszy termin zbiorów wypada po 40 dniach od wschodów. Mają jasno-żółty miąższ i żółtą skórkę. Cechuje je dobry smak, odporność na choroby, a także coraz większa popularność wśród producentów.






W segmencie ziemniaków na frytki prezes zarządu HZ Zamarte polecił uwadze odmianę Longina, o dłuższym okresie wegetacji od omówionych powyżej odmian, wynoszącym ok. 83 dni. Została ona zaakceptowana przez jednego z największych producentów frytek na świecie. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem bulw – przewaga długości nad przekrojem poprzecznym jest prawie dwukrotna. Bardzo dobrze się smaży i pozwala na uzyskanie frytek o jasnym kolorze. Ziemniaki tej odmiany będą także sprzedawane przez jedną z sieci handlowych jako ziemniaki do domowego przyrządzania frytek. Jest to odmiana łatwa do uprawy towarowej.


Spośród odmian skrobiowych dr inż. Piotr Kamiński zarekomendował nieco starsze odmiany Skawa i Kuba oraz trzy nowości – Tuluza, Zeta i Radunia. Skawa i Kuba to jedne z najpopularniejszych odmian skrobiowych w Polsce. Skawa, w sprzyjających warunkach, osiąga najwyższą zawartość skrobi spośród odmian HZ Zamarte – przekraczającą 22%. Zawartość skrobi w odmianie Tuluza wynosi ponad 19%, choć jest to odmiana, która lepiej sprawdzi się na plantacjach nawadnianych. Radunia to odmiana średniowczesna o dużej odporności na wirusa Y. Z kolei odmianę Zeta charakteryzuje, oprócz wysokiej zawartości skrobi – dochodzącej do ponad 20% – także odporność na mątwika agresywnego Pa3.

