Ciekawe propozycje odmianowe od HZ Zamarte

HZZ Zamarte, Piotr Kamiński, ziemniaki
Dr inż Piotr Kamiński, prezes zarządu HZZ Zamarte

Hodowla Ziemniaka Zamarte od ponad 75 lat dostarcza producentom ziemniaków sprawdzone odmiany. Część z nich można było obejrzeć podczas III Ogólnopolskich Targów Ziemniaczanych, które w tym roku odbyły się w Potęgowie w woj. pomorskim. O najciekawszych propozycjach odmian ziemniaka w różnych segmentach rynkowych opowiedział nam prezes zarządu HZ Zmarte dr inż. Piotr Kamiński.

W obrębie odmian na wczesny zbiór prezes HZ Zamarte zwrócił uwagę na odmiany Surmia, Werbena i Impresja. Są to odmiany o dużym potencjale plonotwórczym, odpowiednio typu kulinarnego AB, B i A, a pierwszy termin zbiorów wypada po 40 dniach od wschodów. Mają jasno-żółty miąższ i żółtą skórkę. Cechuje je dobry smak, odporność na choroby, a także coraz większa popularność wśród producentów.

W segmencie ziemniaków na frytki prezes zarządu HZ Zamarte polecił uwadze odmianę Longina, o dłuższym okresie wegetacji od omówionych powyżej odmian, wynoszącym ok. 83 dni. Została ona zaakceptowana przez jednego z największych producentów frytek na świecie. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem bulw – przewaga długości nad przekrojem poprzecznym jest prawie dwukrotna. Bardzo dobrze się smaży i pozwala na uzyskanie frytek o jasnym kolorze. Ziemniaki tej odmiany będą także sprzedawane przez jedną z sieci handlowych jako ziemniaki do domowego przyrządzania frytek. Jest to odmiana łatwa do uprawy towarowej.

Spośród odmian skrobiowych dr inż. Piotr Kamiński zarekomendował nieco starsze odmiany Skawa i Kuba oraz trzy nowości – Tuluza, Zeta i Radunia. Skawa i Kuba to jedne z najpopularniejszych odmian skrobiowych w Polsce. Skawa, w sprzyjających warunkach, osiąga najwyższą zawartość skrobi spośród odmian HZ Zamarte – przekraczającą 22%. Zawartość skrobi w odmianie Tuluza wynosi ponad 19%, choć jest to odmiana, która lepiej sprawdzi się na plantacjach nawadnianych. Radunia to odmiana średniowczesna o dużej odporności na wirusa Y. Z kolei odmianę Zeta charakteryzuje, oprócz wysokiej zawartości skrobi – dochodzącej do ponad 20% – także odporność na mątwika agresywnego Pa3.