W ostatnim czasie dużo się mówi o warzywach i owocach wytwarzanych według standardów ekologicznej produkcji. Stan pandemii spowodował, że konsumenci zaczęli coraz większą uwagę zwracać na to co jedzą i skąd pochodzi żywność, która kupują. Z kolei supermarkety powszechnie tworzą na swoich stoiskach z warzywami i owocami, kategorie produktów ekologicznych. Czy warto się zatem przestawić?

Na zawarte w tytule pytanie postaramy się odpowiedzieć podczas webinarium jakie odbędzie się 22 lutego za pośrednictwem naszego kanału Facebook oraz You Tube.

Wydarzenie na FB: https://fb.me/e/1hdrj1f7H

W spotkaniu wezmą udział eksperci związani z certyfikacją gospodarstw ekologicznych (Dorota Metera z firmy Bioexpert), praktycy na co dzień pracujący w gospodarstwach ekologicznych (Beata Studzińska z Farma Świętokrzyska sp. z o.o.) oraz dostawcy środków do produkcji ekologicznej reprezentowani przez Piotr Pietrzaka z firmy Enza Zaden (oferuje ona nasiona ekologiczne pod marką VITALIS) oraz Marcin Krasoń z Grupy Producentów Rozsad Krasoń, który opowie dlaczego w ich firmie rozpoczęto produkcję rozsad ekologicznych warzyw i jak to jest realizowane.

Tematyka Webinaru została tak dobrana by mogli z niego skorzystać zarówno już działający producenci ekologicznych warzyw jak też osoby zainteresowane takową produkcją. Udział w webinarium jest bezpłatny, dodatkowo osoby, które się zapiszą i wypełnia Formularz (LINK DO FORMULARZA), otrzymają pakiet konferencyjny od firmy Enza Zaden. Dodatkowo dla uczestników Webinarium przygotowaliśmy Quiz z nagrodami – do zdobycia pakiety nasion marki Vitalis oraz nagrody od GPR KRASOŃ.

Program Spotkania:

17.00-17.10 – Rozpoczęcie i powitanie uczestników

17.10-17.30 – Problemy z wirusami w uprawie dyni. Jak się przed nimi ustrzec? – Piotr Pietrzak, Enza Zaden

17.30-17.50 – Zmiany w przepisach 2022 oraz jak się przestawić na ekologiczną produkcję – Dorota Metera, Bioexpert

17.50 – 18.10 Jak powstaje ekologiczna rozsada warzywa – Marcin Krasoń, Grupa Producentów Rozsad KRASOŃ

18.10-18.30 – Asortyment warzyw ekologicznych marki VITALIS – Piotr Pietrzak, Enza Zaden

18.30 -18.50 – Jak utrzymać żyzność gleby w gospodarstwach ekologicznych – Beata Studzińska, Farma Świętokrzyska

18.50 -19.20 Dyskusja i odpowiedzi na pytania uczestników

Bądźcie z nami 22 lutego: #Wiedza #Nowości #Nagrody 😊