Kapusta pekińska uprawia jest przede wszystkim z myślą o zbirze jesiennym i przeznaczaniem plonu do krótkiego lub długiego przechowywania. By jednak to miało uzasadnienie ekonomiczna, produkcja powinna zapewnić wysokiej jakości produkt. Główki powinny być zdrowe, kształtne, dobrze się przechowujące, co pozwoli utrzymać parametry jakościowe podczas kilkumiesięcznego składowania w chłodniach.

Po kilku latach doświadczeń hodowlanych, firma Syngenta wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rynku oraz producentów, wspomniane powyżej cechy w sposób właściwy określają nowość wśród odmian kapusty pekińskiej do uprawy jesiennej oraz długiego jej przechowywania – odmiana Marrio F1.

Kapusta pekińska Marrio utrzymuje bardzo dobrą zdrowotność polową

Dla tych, którzy planują produkcję kapusty pekińską do długiego przechowywania słusznym wyborem będzie odmiana MARRIO F1. Jak podkreśla przedstawiciel firmy Syngenta Zygmunt Siekacz, jest to odmiana przeznaczona do uprawy typowo jesiennej, z nasadzeń realziowanych między 15 lipca do 10 sierpnia. Zbiory przypadają wówczas na październik lub początek listopada. Z genetycznego punktu widzenia, odmiana Marrio to „potomek” dobrze zapamiętanej i cenionej przed laty odmiany Janin, dla której cechą charakterystyczną była wysoka tolerancja na tipburn wewnętrzny liści. W wyniku prac hodowlanych udało się ulepszyć inne istotne cechy odmiany w stosunku do formy wyjściowej.  Odmiana Marrio F1 cechuje się wysoką tolerancja na tipburn oraz wysoką zdrowotnością polową i tolerancją na choroby grzybowe w trakcie jesiennego cyklu uprawy. Główki nie są podatne na zagniwanie spodu.  Pozwala to zwiększyć uzysk wyciętych główek z jednostki powierzchni, co w efekcie wpływa w sposób istotny na opłacalność uprawy oraz przechowywania.

MARRIO F1 jest odmianą, która można sadzić w różnym zagęszczeniu poczynając od 50-60 tys. szt./ha do nawet 90 tys. szt./ha. Większe zagęszczenia pozwala uzyskać główki mniejsze o macie 0,8-1 kg, a więc takie jakich oczekuje rynek supermarketów. Przy mniejszym zagęszczeniu masa główek będzie sięgała 1,2-2 kg.  Ważną cechą tej odmiany jest wysoka zdrowotność oraz intensywna zielona barwa liści zewnętrznych, która utrzymuje się także podczas okresu przechowywania. Kapusta pekińska MARRIO F1 doskonale przechowuje się utrzymując doskonałą strukturę wewnętrzną oraz zieloną barwę liści zewnętrznych. 

MARRIO F1 zdrowotność w centrum uwagi:

  • wysoka tolerancja na Tipburn
  • doskonałe przechowywanie
  • zielony kolor po przechowywaniu
  • cylindryczny kształt
  • okres wegetacji 65 – 70 dni
  • masa główek 1,2 – 2,0 kg
  • do długiego przechowywania
  • Tylko do produkcji jesiennej

Więcej informacji w przygotowanym materiale filmowym:

Materiał promocyjny firmy Syngenta Polska