Podczas tegorocznych Małopolskich Dni Kapusty w Charsznicy rolnicy mieli okazję zapoznać się z szerokim portfolio odmian zaprezentowanych na poletkach demonstracyjnych w gospodarstwie Damiana Micyka w Szarkówce. Firma Hazera przedstawiła zarówno nowości hodowlane, jak i odmiany od lat cenione na rynku, podkreślając ich walory plonotwórcze, smakowe i przechowalnicze. Po poletku oprowadził nas Piotr Różański.

Nowość – odmiana 17-1856 F1

Jedną z ciekawszych propozycji była odmiana 17-1856 F1, która mimo krótkiego okresu wegetacji prezentuje się jak kapusta przechowalnicza. Charakteryzuje się zwartą główką o wysokiej jakości handlowej i strukturze porównywalnej z odmianami typowo przechowalniczymi. To odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie producentów i handlowców na wczesne kapusty o walorach umożliwiających przechowanie.

Zoltan – kapusta na trudne warunki

Hazera szczególnie wyróżnia odmianę Zoltan – przechowalniczą kapustę o okresie wegetacji około 140 dni. Jej cechą charakterystyczną jest silny system korzeniowy, który pozwala roślinie dobrze radzić sobie w lata suche, zapewniając pełne wykształcenie główki i wysoki plon. Po przechowaniu Zoltan zachowuje świeży, zielony wygląd, jakby był właśnie zebrany z pola.

Kapusta czerwona Rozera – długie przechowywanie i mocny wosk

W segmencie kapust czerwonych zaprezentowano odmianę Rozerę. To propozycja dla gospodarstw nastawionych na długie przechowywanie. Główki wyróżniają się silnym nalotem woskowym i bardzo atrakcyjnym wyglądem handlowym.

Odmiany stożkowe i płaskie

W grupie kapust stożkowych specjalista zarekomendował odmianę Dutchman F1 – o okresie wegetacji około 70 dni, tworzącą regularny, atrakcyjny stożek. Natomiast w segmencie kapust płaskich numerem jeden na rynku pozostaje Callaway F1. Jej spłaszczony pokrój i doskonały smak sprawiają, że jest szeroko dostępna w sieciach handlowych i chętnie wybierana przez konsumentów.

Cabbice F1 – kulinarny przebój

Na zakończenie Piotr Różański zaprezentował odmianę Cabbice F1, przeznaczoną na wczesne i średniowczesne nasadzenia (75–80 dni wegetacji). Kapusta ta wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi i doskonałym wyglądem, dzięki czemu zdobywa uznanie nie tylko producentów, ale również kucharzy i konsumentów. Więcej o odmianach dowiecie się z naszego materiału video:

Materiał promocyjny Hazera Poland