Chociaż mikroelementy występują w roślinie w bardzo małych ilościach, to mają duży wpływ na procesy fizjologiczne, uczestniczą także w wielu przemianach metabolicznych. Proponujemy innowacyjne rozwiązanie do stosowania dolistnego, pozwalające na uniknięcie lub zniwelowanie niedoborów mikroskładników w uprawie warzyw kapustnych i korzeniowych, a co za tym idzie – na uzyskanie wysokich plonów.

Reklama

Do niedawna uważano, że najważniejsze jest zasilanie warzyw makroskładnikami. Na podstawie praktyki oraz długoletnich badań zaczęto jednak doceniać znaczenie mikroelementów w uprawie roślin. To one są odpowiedzialne za przyswajanie makroelementów w roślinie, ponadto są też aktywatorami lub składnikami wielu enzymów.
Poszczególne gatunki warzyw mają różny zakres wymagań w stosunku do zapotrzebowania na mikroskładniki. Do najbardziej wymagających należą  kapustne. W ich uprawie bardzo istotne jest dokarmianie borem oraz molibdenem, w mniejszym stopniu także manganem i miedzią.
Najlepsze efekty daje oczywiście działanie profilaktyczne, co w praktyce oznacza zaopatrywanie roślin w mikroskładniki zanim wystąpią objawy niedoboru. Ważne jest, aby zadbać o prawidłowe odżywienie warzyw już od etapu produkcji rozsady.
Znając wymagania pokarmowe uprawianej rośliny, warto zadbać o właściwy program nawożenia, ponieważ po wystąpieniu niedoboru trudno odrobić starty.

Kapustne – skutki niedoborów

Deficyt boru w uprawie kapusty głowiastej powoduje wystąpienie pustych przestrzeni w głąbie (jamistość głąba), ponadto młode liście są jasnozielone, kruche, a także grubieją i sztywnieją. Występuje problem z zawiązywaniem się główek, ponadto główki brunatnieją w środku (wynika to z blokady dostępności wapnia – tzw. tipburn), obniża się ich zdolność przechowalnicza. W przypadku braku molibdenu osłabiony zostaje wzrost roślin, występuje też redukcja wielkości blaszek liściowych.
Kalafior jest bardzo wrażliwy na niedobór molibdenu. W przypadku braku tego pierwiastka następuje redukcja blaszek liściowych, przy silnym niedoborze rozwija się tylko nerw liścia (tzw. biczykowatość liści). Ponadto wzrost zostaje zahamowany, a róża się nie wykształca. Przy niedostatecznej ilości boru z kolei  róże brunatnieją, liście sercowe grubieją, stają się łamliwe, powstają puste przestrzenie wewnątrz głąba.

Brokuły optymalnie nawożone mikroelementami zapewaniaja takie plony

Nadmierne uwodnienie łodyg, brązowienie pędów kwiatostanowych, deformacja stożka wzrostu to z kolei typowe objawy niedoboru boru w uprawie brokułów. Brak molibdenu w uprawie tego warzywa objawia się natomiast zahamowaniem wzrostu, redukcją blaszki liściowej oraz niewykształceniem róży.

Niedobory w korzeniowych

Drugą grupą warzyw, które dość silnie reagują na niedobór mikroskładników, są warzywa korzeniowe. W przypadku uprawy marchwi problem niedoboru boru pojawia się głównie w okresie suszy i objawia się zahamowaniem wzrostu, obumieraniem stożka wzrostu oraz pękaniem podłużnym korzeni i tworzeniem się skorkowaciałej skórki na korzeniach.

Tylko dobrze odżywione rośliny zapewnią wysokie plony

Niedobór nawet jednego pierwiastka może spowodować nieodwracalne szkody w uprawie. To czynnik ograniczający uzyskanie plonu na zadowalającym poziomie. Koszty poniesione na prowadzenie uprawy oraz praca własna mogą w takim przypadku nie przynieść pożądanego rezultatu. Na zaopatrzenie roślin w składniki pokarmowe w optymalnych ilościach oraz w odpowiednim czasie pozwala zastosowanie nawozu dolistnego. Skutecznie dostarcza on mikropierwiastków zarówno prewencyjnie, jak i w przypadku wystąpienia deficytu.
Czynników ograniczających dostępność dla roślin pierwiastków obecnych w glebie może być wiele. Wymienić tu należy m.in. niewłaściwy odczyn gleby, wysoką temperaturę, stres wodny spowodowany suszą i/lub nadmiarem wody (ten ostatni powoduje wymywanie składników pokarmowych), nadmierne zasolenie czy niewłaściwy skład granulometryczny podłoża. W takich warunkach korzeń ma utrudnione zadanie i nie może pełnić swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaopatrzenie rośliny w składniki pokarmowe. Dobrym rozwiązaniem będzie więc zastosowanie dokarmiania dolistnego.

Zapobieganie niedoborom

Biorąc pod uwagę powyższe, eksperci firmy Elvita opracowali technologię Odżywczy duet Boson + Siapton, opartą na dwóch produktach. Zastosowanie ww. preparatów ma na celu prawidłowe odżywienie z jednoczesnym wzmocnieniem odporności uprawianych roślin.
Boson, dzięki wysokiej koncentracji mikroskładników w łatwo przyswajalnej formie, jest niezawodny w zapobieganiu i niwelowaniu negatywnych skutków niedoborów. Zastosowany w uprawie wspiera prawidłowy wzrost i rozwój roślin, co w konsekwencji prowadzi do otrzymania wysokiej jakości plonu.
Preparat Siapton z kolei, dzięki zawartości biologicznie czynnych aminokwasów, będących składnikiem budulcowym białek, korzystnie wpływa na szereg procesów fizjologicznych i przemian metabolicznych. Pełni rolę szybkiego transmitera składników pokarmowych – zwiększa tempo wchłanialności i przyswajalności mikroskładników, dzięki czemu roślina otrzymuje je już w kilka godzin od zastosowania produktu. Dodatkowo gwarantuje szybką regenerację uszkodzeń spowodowanych wystąpieniem czynników stresowych oraz wspomaga naturalną odporność roślin.
Warzywa kapustne wykazują najwyższe zapotrzebowanie na mikroelementy w okresie formowania główek (kapusta) oraz tworzenia różyczek (brokuł i kalafior).

Stosowanie:

UPRAWA TERMIN DAWKA
kapusta
brokuł
kalafior
2–3 tygodnie od wysadzenia na miejsca stałe, powtórzyć w odstępach co 10–14 dni, ostatni zabieg maksymalnie do 4 tygodni przed planowanym zbiorem Boson 1,5 l/ha + Siapton 0,75 l/ha
marchew
seler
burak ćwikłowy
3 zabiegi: w fazie 4–8 liści, na początku i w fazie intensywnego grubienia korzenia Boson 1,5 l/ha + Siapton 0,75 l/ha

 

Reklama