Produkcja wczesnych warzyw jest realizowana w niskich tunelach

Wokół miejscowości Piątek, Tum i Łęczyca widać już, że wiosna się rozpoczęła, a w tunelach i w polu posadzono już pierwsze partie wczesnych warzyw. To właśnie z tego regionu pochodzą najwcześniejsze warzywa jakie pojawią się polskim rynku. Kapusty, kalafiory, brokuły, sałaty, marchew, seler, por, buraczek – by uzyskać jak najwcześniejsze zbiory, trzeba też odpowiednio wcześnie rozpocząć ich produkcję.

Od wielu lat produkcją wczesnych warzyw zajmują się Katarzyna i Piotr Jóźwiak z miejscowości Boguszyce. Dysponują oni 17 ha ziemi, z czego 12 ha przeznaczane jest pod uprawę warzyw. W tym roku rozpoczęli ją wyjątkowo wcześnie – sprzyjała pogoda. Najwcześniejsze uprawy realizowane są w niskich, specyficznych dla tego regionu tunelach foliowych. Mają one 3-4 m szerokości, a wysokość w szczytowej części czasem nie przekracza 1-1,5 m, choć są też nieco wyższe obiekty. Konstrukcja tuneli montowana jest tylko okresowo, by przyśpieszyć wzrost najwcześniejszych upraw. W gospodarstwie Państwa Jóźwiaków stanęło na wiosnę 110 takich tuneli. Wysadzono w nich głównie kapusty, kalafiory i brokuły. Pierwsze nasadzenia w tym roku realizowano już 19 lutego, a obsadzanie tuneli zakończono 1 marca. W tym roku sadziliśmy kapusty 2 tygodnie wcześniej niż w innych latach, dlatego jeśli pogoda dopisze również zbiory być może w tym roku rozpoczną się nieco wcześniej – informuje Pani Katarzyna. Na najwcześniejszy zbiór produkowane są odmiany o krótkim okresie wegetacji. W przypadku kapusty białej przeważają w tym roku Constable F1, Jetma F1, wśród kalafiorów Speeder F1, Easytop F1, Bering F1, Abeni F1 i Celeritas F1.

W gospodarstwie PP. Jóźwiaków wczesna produkcja warzyw jest realizowana w niskich tunelach tego typu
W gospodarstwie PP. Jóźwiaków wczesna produkcja warzyw jest realizowana w niskich tunelach tego typu

Produkcja w niskich tunelach wymaga wiele pracy. Dodatkowo przez pierwsze dni po posadzeniu uprawy przykrywa się  rośliny agrowłókniną, by przyśpieszyć ich rozwój. W trakcie wzrostu konieczne jest z reguły 2-3-krotne pielenie oraz nawożenie pogłówne. Jak podkreśla K. Jóźwiak, uprawa wczesnych warzyw obarczona jest też sporym ryzykiem – nigdy bowiem nie wiadomo jakie będą panowały warunki pogodowe, a produkcje tak naprawdę rozpoczyna się w styczniu gdy wysiewane są nasiona – rozsada na potrzeby całego gospodarstwa produkowana jest we własnym zakresie.

Po wczesnych warzywach, wysadzane są kolejne gatunki – w późniejszej produkcji dominuje papryka i seler naciowy, coraz więcej uprawia się też sałaty kruchej (lodowej), która wysadzana jest w 7 terminach. Ponieważ warzywa kapustne są tu już uprawiane od kilku lat, istnieje duże ryzyko porażenia kiłą kapusty. O ile choroba nie zdąży zaatakować roślin uprawianych na wczesny zbiór, tak już ryzyko jej wystąpienia jest duże przy uprawie na zbiór jesienny. Dlatego właśnie po wczesnych warzywach, uprawiana jest głównie papryka i seler naciowy.

Jeśli aura będzie sprzyjać, najwcześniejsze warzywa z rejonu Piątku pojawią się na rynku już w drugiej połowie kwietnia. Oby zatem tegoroczny sezon był udany dla producentów z tego regionu i zapewnił godziwe dochody, za ich ciężką pracę.