Nową odmianę kapusty pekińskiej do długiego przechowywani wprowadza na rynek Syngenta. Jest nią odmiana Marrio F1. Na uwagę zasługuje również kilka odmian kapusty włoskiej, o których na poletkach odmianowych w czasie Charsznickich Dni Kapusty informował Zygmunt Siekacz.

Pekinka do długiego przechowywani

Marrio F1 to odmiana do jesiennej uprawy i długiego przechowywania odznaczająca się bardzo dobrą zdrowotnością w uprawie polowej. Ma intensywnie zielony kolor liści. Odznacza się mała podatnością na Tipburn. Jej okres wegetacji to 65-70 dni, w tym czasie główki osiągają masę od 1,2 do 2 kg.

Włoskie w nowym typie

Producenci kapust włoskich w ostatnich sezonach mają bardzo duże problemy ze zwalczaniem mączlika warzywnego, który znajduje doskonałe warunki do rozwoju na tych kapustach. To w dużym stopniu wpłynęło na areał tej uprawy. Pewnym rozwiązaniem problemów z tym szkodnikiem jest uprawa kapust włoskich o okresie wegetacji od 80 do 110 dni. W obrębie kapusty włoskiej Zygmunt Siekacz rekomendował do uprawy takie odmiany jak np. Cordesa F1 (szybko rosnąca z odpornością na kiłę kapusty). Uzupełnieniem portfolio odmian kapusty włoskich, również z odpornością na kiłę kapusty jest odmiana Cordoba F1. Odmiana ta ma około 130-dniowy okres wegetacji, nadaje się do długiego przechowywania.

Więcej o tych odmianach dowiecie z materiału filmowego: