Ochrona kapustnych od początku aż po zbiór

Roman Parzych z firmy Syngenta do ochrony warzyw kapustnych przed chorobami rekomenduje fungicyd Scorpion



Obecny sezon zaskakuje zmiennością pogody. Okresy wyjątkowo ciepłej i upalnej pogody mieszają się z przejściowymi, radykalnymi ochłodzeniami. W okresach upałów zdarzają się też burze, niekiedy gwałtowne. To sprawia, że plantacje warzyw porażają choroby grzybowe. Ochrona kapustnych jest zatem niezwykle ważna i powinna być prowadzona systematycznie w zasadzie od wysadzenia rozsady na stałe miejsce.

Ochrona kapustnych od początku

Jeśli zapewnimy ochronę młodej plantacji od początku, to rośliny potem nam się odpłacą dobrym jakościowo plonem. We wczesnej fazie wzrostu skutecznym preparatem do ich ochrony jest Amistar 250 SC. Działa wgłębnie i systemicznie, głównie zapobiegawczo, zwalcza czerń krzyżowych – wyjaśnia Roman Parzych. Zalecana dawka to 0,8-1 l/ha. W późniejszych okresach poza czernią krzyżowych warto uwagę zwrócić także na inne zagrożenie. Jest nim bielik kapustnych. Oba te problemy pomoże rozwiązać Scorpion 325 SC.

Czerń krzyżowych i bielik kapustnych

Obie choroby do rozwoju preferują takie właśnie warunki atmosferyczne, jakie obserwujemy ostatnio. Ich presję wzmagają opady po okresie upalnej suszy. Po deszczu warto jest wykonać zabiegi wyprzedzające wystąpienie objawów choroby. Takie podejście daje duża szansę na zapewnienie plantacji właściwej ochrony i utrzymanie jej w dobrej zdrowotności – informuje Roman Parzych z firmy Syngenta. Jednocześnie rekomenduje zastosowanie preparatu Scorpion 325 SC w dawce 1 l/ha.  Substancje w nim zawarte działają uzupełniająco, co zapewnia kapustnym najlepszą ochronę, zarówno zapobiegawczą jak i interwencyjną.

Więcej na temat zaleceń do ochrony kapustnych można dowiedzieć się oglądając poniższy film:

 

Materiał promocyjny