Dni kapusty w Charsznicy 2025. Co nas czeka?
13-14 września, odbędą się Małopolskie Dni Kapusty 2025 w Charsznicy. To największe święto kapusty, skierowane do producentów z regionu jak i całej Polski. W tym roku w drugi dzień...
Catering pudełkowy dla seniora – czy to dobre rozwiązanie?
Starszy wiek niesie ze sobą spore wzywania, związane z codziennym funkcjonowaniem. Zakupy stają się męczące, gotowanie – ryzykowne, a planowanie posiłków – nudne. Gdy...
Nawożenie papryki w okresie zbiorów. Co jeszcze warto zrobić?
W projekcie Papryka #ShelfLife 2025, realizowanym w gospodarstwie Pawła Myziaka, nadszedł czas intensywnych zbiorów. Na roślinach widać już owoce o odpowiedniej dojrzałości handlowej, jednak...
Najnowocześniejsze maszyny podczas III Ogólnopolskich Targów Ziemniaczanych
Bardzo ważnym elementem III Ogólnopolskich Targów Ziemniaczanych były pokazy sprzętu wykorzystywanego do zbioru ziemniaków. Jednak oprócz kombajnów, przyczep, sortowników i innych maszyn wykorzystywanych w...
Trudny rok 2025 dla producentów papryki na południowym Mazowszu
Sezon 2025 zapisze się w pamięci plantatorów papryki jako jeden z najtrudniejszych od lat. Zbiory są znacznie mniejsze niż w ubiegłym roku, a ceny...
Mączniak prawdziwy na pietruszce korzeniowej
W ubiegłym tygodniu zaobserwowano pierwsze objawy mącznika prawdziwego na naci pietruszki. Choroba występuje na pietruszce korzeniowej i na marchwi. Pierwsze objawy jednak możemy obserwować...
Niemcy: ceny warzyw pod presją wysokiej podaży. Uwaga – polska papryka!
Raport cenowy BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) za okres 18–22 sierpnia 2025 r. pokazuje duże zróżnicowanie cen warzyw na rynkach hurtowych we Frankfurcie, Hamburgu, Monachium...
Fuzarium atakuje kapustę głowiastą. Czy można się chronić?
Na główkach kapusty głowiastej po kilku dniach z ciepłą i suchą pogodą odnotowano pierwsze objawy fuzarium. Świadczą o tym zgnilizny pokryte łososiowym nalotem.
Grzyby z...
Ekologiczne warzywa z Lubelszczyzny. Ta technologia uprawy naprawdę działa!
Ekologiczne produkcja warzyw może wydawać się sporym wyzwaniem, ale nie dla Bożeny i Sławomira Fiutka. Prowadzą oni ekologiczne gospodarstwo w Brzostówce koło Sernik (Lubelszczyzna)....
Pepper Cafe w paprykowym zagłębiu. Nowe odmiany Seminis
W niedzielę, 24 sierpnia w miejscowości Grabowa k. Potworowa odbyło się wydarzenie Pepper Cafe zorganizowane przez firmę Bayer/Seminis i firmy partnerskie. Odwiedzający mogli poznać...