W niedzielę, 24 sierpnia w miejscowości Grabowa k. Potworowa odbyło się wydarzenie Pepper Cafe zorganizowane przez firmę Bayer/Seminis i firmy partnerskie. Odwiedzający mogli poznać dwie nowe odmiany papryki wprowadzane przez Seminis oraz produkty i rozwiązania nawożeniowe, stymulujące i ochronne stosowane w gospodarstwie Marleny i Przemysława Greliaków.
Pierwszą z nowości zaprezentowanych podczas Pepper Cafe była czerwona papryka występująca pod numerem SVPB 1177. Karolina Misztal reprezentująca firmę Seminis podkreśliła, że wyróżnia się ona wczesnością i bardzo silnym systemem korzeniowym. Jest gotowa do zbioru kilka dni przed obecnymi standardami rynkowymi, a silny sytem korzeniowy pozwala na uprawę na różnych stanowiskach. Ma średni wigor i jest uniwersalna – nadaje się zarówno do niższych, jak i wyższych obiektów. Owoce nie zakleszczają się, mają ciemnoczerwony kolor, grubą ściankę i mogą być przetrzymane nieco dłużej na krzewach. Odmiana SVPB 1177 będzie w sprzedaży już jesienią tego roku.
Drugą nowością jest żółta papryka odmiany Kitrino F1. Ekspertka Seminis zwróciła uwagę, że to również wczesna odmiana, która szybko się wybarwia. Owoce mają grube ścianki i również mogą zostać dłużej na roślinie nie tracąc na jakości, a przy tym są łatwe do zbioru. Cechuje się mocnym systemem korzeniowym i nieco większym wigorem.




Nowe odmiany wzbudziły sporo zainteresowania wśród producentów, którzy po trudnym sezonie szukają alternatyw dla obecnie produkowanych w gospodarstwach papryk. Anomalie pogodowe i wyjątkowo chłodna wiosna i lato sprawiły, że na wielu plantacjach wegetacja roślin zatrzymała się i plony będą niższe i gorszej jakości niż przed rokiem. Z tego powodu każde takie spotkanie jest szansą na wymianę doświadczeń z innymi producentami i konsultację z ekspertami.






Swoje stoiska miała także firmy partnerskie: Yara Poland, Bioagris, Agro-Sorb, Bio-Protection oraz Grupę Producentów Rozsad Krasoń. Dzięki temu odwiedzający plantację mogli zapoznać się z technologią wykorzystywaną przez gospodarza – począwszy od pełnego programu nawożenia Yara, przez biostymulację produktami Agro-Sorb i rozwiązania firmy Bioagris, po biologiczną ochronę plantacji przy pomocy pożytecznych organizmów firmy Bio-Protection. Więcej na ten temat w kolejnych materiałach na portalu warzywapolowe.pl.








