Uzyskanie wysokich, dobrej jakości plonów kapusty głowiastej stanowi o przydatność tego warzywa dla przetwórstwa i do bezpośredniego spożycia. Określają to takie parametry jak: odporność na pękanie, właściwa struktura wewnętrzna główki, odporność na brunatnienie brzegów oraz korzystny skład chemiczny, czyli duża zawartość suchej masy, cukrów, witaminy C.
![Brak boru na kapuście](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2020/10/Brak-boru-na-kapuscie-450x600.jpg)
Bor
Kapusta jest rośliną szczególnie wrażliwą na niedobory boru. Niedobór tego pierwiastka powoduje, że młode liście sercowe przyjmują zabarwienie jasnozielone, następnie grubieją, sztywnieją i stają się kruche, ich wzrost jest silnie zahamowany. Przy ostrym niedoborze najmłodsze liście zamierają, zamierają także wierzchołki wzrostu, rośliny nie zawiązują główek. Niebezpieczeństwo ujawnienia się niedostatku boru występuje w latach suchych oraz w okresach przedłużającego się deficytu wody w glebie, często na glebach węglanowych lub przewapnowanych. Wzrost zawartości materii organicznej w glebie jest bezpieczną rezerwą boru dla roślin.
Mangan
Pierwsze objawy niedoboru manganu pojawiają się na kapuście w 5–6 tygodni po posadzeniu rozsady, objawy te mogą pojawić się także później, nawet przed końcem wegetacji w postaci „centkowanej chlorozy”. Nerwy liści pozostają zielone, tkanki pomiędzy nerwami zmieniają kolor na słomiasty z powodu braku chlorofilu. Przy przedłużającym się niedoborze, tkanki zaczynają zamierać. W skrajnych przypadkach główki nie zawiązują się. Braki manganu uwidaczniają się na glebach świeżo wapnowanych i alkalicznych. Materia organiczna ogranicza dostępność manganu dla roślin.
![Brak Mn na kapuście pekińskiej](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2020/10/Brak-Mn-na-kapuscie-pekinskiej-800x600.jpg)
Molibden
Kolejnym bardzo ważnym mikroskładnikiem w uprawie kapust jest molibden. Jego brak powoduje osłabienie wzrostu spowodowane zaburzeniem gospodarki azotem co utrudnia zakwaszanie oraz powoduje przedwczesne gnicie podczas przechowywania a także redukcję blaszki liściowej oraz zmiany w kształcie tzw. łódeczkowatość liści. Niedobór molibdenu spotyka się na glebach ubogich w fosfor, kwaśnych oraz tam, gdzie często uprawiano rośliny o wysokich wymaganiach w stosunku do tego składnika.
Miedź
Objawy niedoboru miedzi mogą wystąpić już podczas produkcji rozsady warzyw kapustnych i ich uprawy na glebach torfowych, ponieważ miedź jest bardzo silnie sorbowana przez torf, im więcej materii organicznej w glebie tym gorsza jest przyswajalność miedzi. Objawy braku Cu występują w formie chlorozy oraz zasychania brzegów starszych liści, zwiędniętego wyglądu i zahamowania wzrostu. Rośliny są rozetkowate a liście są skrócone i gęsto osadzone na łodydze.
Wapń
Bardzo ważnym składnikiem pokarmowym dla kapust jest również wapń. Jego rola oraz duże ilości pobierane z gleby warunkują jakość i zdolności przechowalnicze. Zapewnienie optymalnego nawożenia tym pierwiastkiem stanowi duży problem w trakcie uprawy. Wewnętrzne brunatnienie główek to problem z pobieraniem wody i wapnia oraz wysoka temperatura i silne nasłonecznienie panujące w okresie wiązania główek. Stąd dochodzi do deficytu tego pierwiastka w tych liściach, co uwidacznia się w postaci brzegowego zamierania blaszek liściowych, tzw. tipburn. Objawy wewnętrznego brunatnienia brzegów liści są widoczne na przekroju główek lub po usunięciu zewnętrznych liści w postaci jasnobrązowych przebarwień brzegów blaszek liściowych przychodzących następnie w nekrozy. Martwa tkanka ulega często porażeniu przez grzyby lub bakterie, co może prowadzić do gnicia całych główek. Paradoksalnie tipburn nie jest spowodowany zbyt mała zawartością wapnia w glebie /podłożu (jest go tam zazwyczaj bardzo dużo), ale warunkami utrudniającymi pobieranie i transport tego składnika w roślinie jest susza, zasolenie oraz niska lub wysoka temperatura i wilgotność powietrza. Metabolizm wapnia w roślinie jest bardzo silnie uzależniony od prawicowego odżywienia borem.
![Konsekwenncje tipburnu](https://www.warzywapolowe.pl/wp-content/uploads/2020/10/Konsekwenncje-tipburnu-600x600.jpg)
ciąg dalszy nastąpi
Autor: Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa, ADOB