Tegoroczne dni otwarte były mocno ograniczone z racji obwiązujących w całej Europie obostrzeń pandemicznych, na to nałożyło się ograniczenia w przemieszczaniu się. Firma Rijk Zwaan w takiej sytuacji organizował dni otwarte w formie on-line pokazując za pośrednictwem przekazów internetowych znane już i nowe odmiany z pól pokazowych w Witkach (Polska), Welver (Niemcy) i Fijnaart (Holandia). Podsumowanie tych spotkań odbyło się też w formie wirtualnego webinarium zorganizowanego przez firmę Rijk Zwaan Polska pod koniec listopada.

Sałaty docenione przez producentów

Spotkanie poprowadził Eryk Lipiński, przedstawiając nowości w asortymencie Rijk Zwaan dedykowane dla różnych rynków. Dobrym tego przykładem są sałaty z technologią Knox™. Zawarte są w niej odmiany charakteryzujące się opóźnioną reakcją na przebarwianie się po zbiorze, lepszą trwałością pozbiorczą i co jest z tym związaną – mniejszą ilością odpadów. W tym asortymencie są już sałaty lodowe Corianas RZ Knox™, sałata rzymskiej Roldona RZ Knox™ i crispy – Exam RZ Knox™. W Polsce w niektórych gospodarstwach uprawiana jest już odmiana Exam RZ, z przeznaczeniem do przygotowywania świeżych miksów sałatkowych. Jako firma wprowadzamy co roku bardzo wiele nowych odmian, a setki testujemy by selekcjonować odmiany jeszcze lepsze względem tych obecnych na rynku – podkreślał Eryk Lipiński. Zwracał przy tym uwagę jak takie pozycje wśród sałat lodowych jak Gustinas RZ, Ikebanas RZ, sałaty rzymskie Rios RZ i Patrona RZ oraz masłowe Tombelo RZ i Jolito RZ – obie popularne ze względu na wysoką odporność na mączniaka rzekomego oraz jasny kolor liści.

sałata Knox
Wartość dodana sałat w technologii KNOX to brak różowych przebarwień po zbiorze

Brokuł i kalafior – będą nowości

Wśród brokułów dobra pozycję zwłaszcza w Holandii zdobywa odmiana Larsson RZ F1. Półkolisty układ róży sprawia że woda swobodnie spływa po powierzchni róż i ograniczone jest ryzyko porażenia przez bakteriozy czy choroby grzybowe. Ważna cechą jest brak pustych komór. Odmiana jest szczególnie przydatna na świeży rynek, ale również sprawdza się przy produkcji dla przemysłu gdzie sprawdza się podczas mechanicznego różyczkowania. Larsson RZ F1 bardzo dobrze sprawdza się w Polsce do zbioru wczesnego na przełomie czerwca i lipca, jak również do produkcji latem.

brokuł Larrson
Brokuł Larsson w uprawie polowej

Asortyment kalafiorów wzbogacą dwie nowe odmiany to dość nietypowe kreacje jak Lavender RZ F1 o ciemnofioletowym zabarwieniu róży, który zachowuje barwę po obróbce termicznej. Druga odmian to Puntoverde RZ F1 w typie Romanesco o jasnozielonym wybarwieniu róży. Niezależnie od okresu uprawy ten kalafior nie przerasta liśćmi. Najlepiej wychodzi w uprawie na zbiór w końcu sierpnia i wrześniu. Wśród tradycyjnych kalafiorów warto zwrócić uwagę na odmianę Boyabat RZ F1 – kalafior typowo przemysłowy o bardzo dobrym wyrównaniu róż (można go zbierać w 2-3 przejściach), zapewnia bardzo dobra jakość różyczki. Może być tez uprawiana z przeznaczeniem na świeży rynek. Okres wegetacji dla tej odmiany wynosi 85-90 dni. Kolejną propozycją od Rijk Zwaan jest Dexter RZ F1 jest uniwersalną odmianą do uprawy na świeży rynek lub do przetwórstwa, i zbiorów zarówno w lecie jak i jesiennych terminach. Szczególną cechą tej odmiany jest wyrównanie róż, co cenią sobie producenci kalafiorów na świeży rynek.

Kapusty na różne terminy

W asortymencie kapust jedna  najwcześniejszych odmian jest Zarissima RZ F1, odmiana która tworzy główki o masie 1,2-1,8 kg. Główki są dobrze wypełnione, przydatne do uprawy na najwcześniejszy zbiór w niskich tunelach. Kolejna odmiana Boleroma RZ F1 o okresie wegetacji 65-70 dni polecana jest do uprawy nieco późniejszej oraz wczesnoletniej. Przydatna jest do produkcji na świeży rynek oraz przygotowania świeżych surówek. Longma RZ F1 to już z kolei nowa propozycja kapusty do bardzo długiego przechowywania. Odmiana o okresie wegetacji 140 dni tworzy główki o masie 2 kg (przy zagęszczeniu 40-42 tys./ha) lub większe – 4 kg przy zagęszczeniu 25-30 tys. szt./ha. Odmiana ta tworzy dużo liści okrywowych w początkowym okresie wzrostu, które dobrze chronią główkę. Longma RZ F1 posiada tez odporność na fusarium. Nadaje się do uprawy na świeży rynek jak również kwaszenia po okresie przechowywania. Z obserwacji polowych wynika również, że odmiana nie jest mocno atakowana przez wciornastki. Flexima RZ F1 to już propozycja kapusty na świeży rynek oraz do przechowywania. Odmiana bardzo wyrównana o okresie wegetacji wynoszącym około 130 dni. Wśród kapust czerwonych Eryk Lipiński zwrócił uwagę na odmiany Futurima  RZ F1 uważana za jedną z największych jakie są na rynku z potencjałem główek do masy 3-4 kg. Posiada mocny nalot woskowy, nadaje się na świeży rynek oraz przechowywania do stycznia-lutego.

kapusta Zarrisma
Kapusta Zarissima ceniona jest za wczesność i jakość główek

W drugiej części relacji przedstawimy nowości w asortymencie selera korzeniowego, marchwi oraz buraka czerwonego.