Potężne główki kapusty z Turcji. Największe okazy ważą ponad 50 kg!

Wielkie kapusty z Turcji

Kilka dni temu niektóre media branżowe obiegła informacja, że tureccy rolnicy pochwalili się zbiorem potężnych główek białej kapusty, które osiągały wagę nawet 50 kilogramów. Wiadomość może budzić zrozumiałe zdziwienie i niedowierzanie, ale jak się okazuje plantatorzy z Doliny Pasinler we wchodniej Turcji słyną z produkcji wielkiej kapusty. W czym tkwi ich sekret?

Kapusta z Turcji

Jako jeden z pierwszych informację o udanych zbiorach w prowincji Erzurum we wschodniej Turcji podał kosowski portal Telegrafi – ale po krótkich poszukiwaniach można ją znaleźć także na tureckim portalu Erzurum Ajans i to stamtąd pochodzą zdjęcia wielkich główek kapusty. Dolina Pasinler to żyzny obszar, który od wieków stanowi centrum produkcji roślinnej. W tym roku kapusta była tam uprawiana na powierzchni ok. 50 ha, z której – według lokalnych mediów – zebrano ok. 350 tys. główek kapusty. Ta liczba może nie wydawać się zbyt duża, ale warto w tym miejscu zaznaczyć, że wiele z nich ważyło od 15 do nawet 25 kilogramów! Z kolei największe okazy przekroczyły wagę 50 kilogramów.

65-letni Hasbi Dursun, rolnik z tej okolicy przekazał w rozmowie z tureckimi mediami, że w tym roku najcięższa główka kapusty pochodząca z jego pola ważyła 57 kg. Podkreślił, że w tamtejszej praktyce produkcyjnej nie miesza się nasion zagranicznych odmian z lokalnymi. W przyszłym roku Darsun chciałby uzyskać główki o wadze 80 kg, a jeśli to się uda, w kolejnych latach przebić barierę 100 kg.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Suruç Gazetesi (@suruc.gazetesi.haber)

Wszystko zaczyna się od nasion

Sekret wielkich główek kapusty z Doliny Pasinler tkwi w nasionach tradycyjnych odmian, które są w tym miejscu zasiewane i uprawiane od co najmniej stu lat. To one według rolników decydują o wyjątkowych właściwościach tutejszych kapust. Tajniki ich hodowli przekazują sobie z pokolenia na pokolenie – do ich pozyskiwania wykorzystując m.in. te rośliny, które wytworzyły największe główki. Drugim czynnikiem jest wyjątkowa żyzność tutejszych gleb, która pozwala osiągnąć tak imponujące efekty. Rolnicy wciąż w dużej mierze wykorzystują naturalne metody, m.in. nawożąc swoje pola obornikiem.

Tak duże okazy kapust nie są czymś wyjątkowym we wschodniej Turcji – jak możemy dowiedzieć się z sieci, tak imponujące główki bez problemu kupimy na lokalnych targach. Większym problemem niż zakup jest raczej transport do domu!

Na podstawie: Telegrafi/Erzurum Ajans

Fot. Erzurum Ajans