Przegląd odmian ogórka gruntowego

W czasie ,,Dnia ogórka gruntowego PNOS” zorganizowanego 28 lipca w miejscowości Łęka koło Piątku mieliśmy okazję zapoznać się z siedmioma odmianami tej hodowli, uprawianymi w gospodarstwie Dariusza Kluski. Spotkanie poprowadził Dariusz Kacprzak z firmy PNOS w Ożarowie Mazowieckim. W tym 14-hektarowym gospodarstwie na powierzchni 3,5 ha uprawia się ogórka gruntowego, na pozostałym areale uprawiana jest pszenica ozima. Grunty na których prowadzone są uprawy należą do 2 i 3 klasy bonitacyjnej.

Organizatorzy wydarzenie w trakcie prezentacji znanych i nowych odmian górka gruntowego (od lewej): Jacek Siewierski, Dariusz Kacprzak, Jolanta Kowalska i Dorota Burdek

Kilka słów producenta o sposobie uprawy ogórka …

Z firmą PNOS współpracujemy od 2015 roku. W prowadzonych doświadczeniach oceniałem przydatność do uprawy kilku odmian z holenderskim rodowodem oraz polskie odmiany. Stwierdziłem jednak, iż jakość i plon polskich odmian nie odbiegał od odmian z firm holenderskich. Dlatego doszedłem do wniosku, po pierwsze po co przepłacać za nasiona, a po drugie odmiany hodowane w kraj są zazwyczaj dużo odporniejsze na warunki atmosferyczna i choroby. Spełniają również wymagania jakościowe jakie stawiają nam zakłady przetwórcze – mówił D. Kluska.

Ogórek w tym gospodarstwie uprawiany jest na tym samym stanowisku co dwa lata. Dużo uwagi kładzie się na herbicydy jakie są używane w zbożach, ponieważ niektóre z nich działają negatywnie na ogórki i tych nie wolno stosować w uprawie zbóż jeśli na tym stanowisku planujemy uprawiać ogórki. Po żniwach stosowany jest obornik bydlęcy w ilości ok. 35 t/ha, w następnej kolejności, późną jesienią/zimą rozsiewane jest wapno, a w styczniu rozsiewany jest zazwyczaj superfosfat pojedynczy ze względu na dużą zawartość wapnia i sól potasowa. Tydzień zakładaniem plantacji ogórka rozsiana została pierwsza dawka saletrzak, druga dawka tuż przed kwitnieniem. Jednym z ważniejszych zabiegów dolistnych jest nawożenie tytanem w okresie kwitnieniem. Walkę z chwastami prowadzimy tylko mechanicznie. Szkodniki w tym sezonie zwalczane były preparatem Bulldock 025 EC. Przeciwko chorobą były wykonane cztery zabiegi. W tym roku plantacje ogórka zakładane były 16 i 18 maja. Rośliny w rzędzie rosną u nas do około 125 cm – informował D. Kluski.

Dariusz Kluska z rodziną

Odmianowe prezentacje na spotkaniu

Portal F1 – odmiana o dużym udziale plonu wczesnego na poziomie 16-20%. Brodawka gruba o ciemniejszej skórce. Owoc kształtny białej ornamentacji i białej skórce. Posiada kompleksową odporność na choroby, w tym wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego. Współczynnik kształtu 3:1.

Tarot F1 – odmiana wykazuje największy udział plony wczesnego, ok 4 dni przed odmianą śremski. Tolerancyjna na chłody, cechuje się silnym wzrostem. Owoc bardzo kształtny, cylindryczny, zielony. Posiada kompleksową odporność na choroby, w tym wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego. Współczynnik kształtu 2,9:1.

Lokata F1 – odmiana uniwersalna zarówno nadaje się do kwaszenia i na konserwe. Posiada kompleksową odporność na choroby, w tym wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego. Odmiana rekomendowana do uprawy zarówno metodami integrowanymi jak i ekologicznymi. Odmiana bardzo dobrze oceniana we wszystkich niezależnych badaniach po rejestrowych COBOR-u dając jeden z najwyższy plonów handlowy – około 55 t/ha. Stosunkowo nowa odmiana – na rynku od czterech lat. Posiada niewielką komorę nasienną. Ma nieco jaśniejszą skórkę od odmiany Portal F1 i Tarota F1, co okazuje się pożądaną cechą na polskim rynku. Współczynnik kształtu 2,8:1. Udział tej odmiany w tym gospodarstwie będzie w przyszłym roku większy – zapowiada Darek Kluski.

Szeryf F1 – odmiana polecana na korniszona i konserwę, ma bardzo duży udział plonu handlowego około 95%, ogórki tej odmiany w niewielkim procencie przerastają na grubość. Posiada wysoką tolerancję na mączniaka rzekomego oraz oraz parcha dyniowatych. Paskowanie do 1/3 długości owocu, nie co ciemniejszy od odmiany Lokata F1. Odmiana polecana na plantacje nie nawadniane. Współczynnik kształtu 3,2 : 1.

Zefir F1 odmiana uniwersalna, przeznaczony na kwaszenie utrzymuje kolor, nie tworzy pustych przestrzeni podczas kwaszania, bardzo smaczny. Posiada małą komorę nasienną. Rośliny o silnym wigorze. Owoce bardzo kształtne, z lekko zaznaczonymi bruzdami o współczynniku kształtu 3:1. Skórka owocu o intensywnie zielonym kolorze, błyszczące z jasnymi smugami do połowy długości owocu.

Aloe F1 – odmiana z hodowli Moravo Seed, której dystrybucję na Polskę ma na wyłączność PNOS. Jedna z nowszych odmian tej firmy, o smukłych owocach. Współczynniku kształtu 3,6 : 1. Odmiana o genetycznej pozbawionej smaku goryczki. Ogórek grubo-brodawkowy z gęstą brodawką. Przeznaczone ,,pod słoiki” lub do kwaszenia.

Alice F1 – odmiana hodowli Moravo Seed będąca w dystrybucji PNOS. Jej ogórki są trochę krótsze od ogórków odmiany Aloe F1. Stosunku długości do grubości 3,2 do 1. Owoc grubo-brodawkowy o zielonej barwie owocu z jasnymi smugami, w smaku pozbawionym goryczki.

Najważniejsze aspekty uprawy ogórka

Główny hodowca PNOS-u Jacek Siewierski opowiedział o najważniejszych cechach ogórków, które nadają kierunek hodowli realizowanej w tym polskim przedsiębiorstwie, a są nimi:

– proporcja 3:1 – standardowa, najbardziej pożądana do kiszenia, kwaszenie oraz do produkcji ogórków konserwowowych,

– jasny kolor,

– gruba brodawka,

– paskowanie do 1/3 długości owocu,

– tolerancja lub odporność na choroby, w szczególności na mączniaka rzekomego oraz parcha dyniowatych,

– mała komora nasienna,

– odmiany wolno przerastające na grubość,

– smak,

– brak pustych przestrzeni podczas kwaszenia.

J. Siewierski zwrócił uwagę na bardzo ważne czynniki sprzyjające uprawie ogórka do których zalicza się odpowiednie stanowisko i dobrą uprawę gleby. Optymalne gleby do uprawy ogórka powinny być próchniczne, przepuszczalne i szybko się nagrzewające. Kolejna sprawa to odpowiedni dobór odmian ukierunkowany pod konkretne przeznaczenie. Specjalista PNOS zwrócił uwagę na fakt, że ze względu między innymi na cechy odpornościowe ich odmian są również chętnie wybierane są przez osoby prowadzące ekologiczne plantacje ogórków gruntowych.