W niedzielę, 10 sierpnia w gospodarstwie Andrzeja Krzywkowskiego w Potworowie odbyła się impreza „Przystanek Papryka”, której główym organizatorem była firma Hazera. Oprócz prezentacji najpopularniejszych odmian z portfolio firmy można było zapoznać się z ofertą firm partnerskich, których rozwiązania również wykorzystywane są na plantacji.
Sezon mało sprzyjający
Gospodarz wydarzenia „Przystanek Papryka” produkuje paprykę w tunelach na powierzchni 2 ha. Reportaż z gospodarstwa znajdziecie tutaj – pana Andrzeja odwiedziliśmy na początku czerwca. Po nieco ponad dwóch miesiącach papryka dojrzała choć pogoda zdecydowanie nie sprzyjała w tym roku produkcji. Dzięki właściwie zaplanowanemu nawożeniu i zabiegom agrotechnicznym sytuacja na plantacji była bardzo dobra, a spodziewane plony obiecujące. Odwiedzający wydarzenie producenci mogli obejrzeć kluczowe odmiany wykorzystywane w gospodarstwie: czerwone Muriel F1, Burgund F1 i Muretta F1 oraz żółte Morfeo F1 i Insignia F1. W tym roku szczególną uwagę zwróciła odmiana Burgund, która choć jak powiedział sam gospodarz wymagająca i wrażliwa na niekorzystne warunki, to poradziła sobie bardzo dobrze.
Premiera nowej odmiany papryki
Na spotkaniu zaprezentowano także nową odmianę czerwonej papryki firmy Hazera – Tindaya F1. Więcej o niej, jak i pozostałych odmianach, a także o programie nawożenia, który wdrożono w gospodarstwie we współpracy z firmą ADOB przeczytacie w kolejnych materiałach.














Nowości uprawowe dla papryki
W gospodarstwie na szeroką skalę wykorzystywane są rozwiązania biologiczne, m.in. z firm Biobest i Natural Crop. Gospodarz na swojej plantacji wykorzystuje m.in. ule z trzmielami oraz biologiczne rozwiązania ochrony roślin. Firma Natural Crop promowała m.in. wykorzystywany w gospodarstwie preparat Natural Crop SL 3w1, który jest koncentratem kompleksu 16 biogennych L-aminokwasów. Można go stosować w zabiegach z różnymi nawozami i produktami dolistnymi. Jest to nawóz, biostymulator i adiuwant w jednym. Z kolei na obecny etap wegetacji papryki specjaliści firmy polecali dwa produkty: SmartSil WP i K-MAXX 56. Ten pierwszy to nawóz zawierający krzem, wapń i PureKlin – minerał ziem rzadkich. Drugi to nawóz dolistny o zwiększonej zawartości potasu. Oba mają na celu poprawę jakościową plonu – wybarwienie, smak i rozmiar owoców.
Uczestnicy mogli także skonsultować się z ekspertką w uprawie papryki – dr inż. Agnieszką Stępowską. Pytań i wątpliwości oraz problemów do rozwiązania w tak trudnym sezonie było bardzo dużo. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wydarzenia.








