W dniu 23 sierpnia w miejscowości Gnojno w gospodarstwie prowadzonym przez Daniela Babija wraz z rodziną obyło się spotkanie, którego głównym organizatorem była firma Mularski. W trakcie wydarzenia omówione zostały aspekty związane z uprawą wielu gatunków warzyw polowych z rozsady. Obecni byli także przedstawiciele takich firmy jak Syngenta, Yara Poland, Bayer, Seminis i Clause, które również pomogły w organizacji wydarzenia.

Gospodarstwo Babijów

Daniel Babij mówi o uprawie cebuli z rozsady
Daniel Babij mówi o uprawie cebuli z rozsady

Jest to niewielki podmiot produkcyjny, który dostarcza warzywa uprawiane w gruncie do okolicznych hurtowni. Cała produkcja trafia następnie na świeży rynek, bezpośrednio do konsumentów. Na około 6 ha uprawia się tu głównie cebule, ale także pomidory, dynie, cukinie i gatunki kapustne. Zdaje sobie sprawę z tego, że moje gospodarstwo należy do tej zanikającej już grupy mniejszych podmiotów. Obecne trendy rynkowe wskazują na to, że optymistyczna przyszłość czeka te duże, co najmniej kilkudziesięciohektarowe gospodarstwa wytwarzające żywność. Wierzę jednak, że poprzez nowoczesne technologie uprawy będę w stanie w dalszym ciągu wytwarzać produkty o wysokiej jakości, które znajdą nabywców i uczynią uprawę warzyw dochodową – powiedział Daniel Babij. Jest on także pracownikiem firmy Mularski, więc stąd zapewne decyzja o przeprowadzeniu projektu właśnie na polach Babijów.

Cele projektu

Maciej Mularski wita przybyłych gości
Maciej Mularski wita przybyłych gości

Część merytoryczna spotkania została zainaugurowana wystąpieniem Macieja Mularskiego. Podziękował wszystkim za przybycie i opowiedział krótko o tym czym zajmuje się przedsiębiorstwo. Zakład produkuje rozsadę, a także dystrybuuje ją. W gospodarstwie Daniela Babija główny nacisk położono na produkcję cebuli i pomidorów gruntowych z rozsady. Celem sadzenia cebuli z rozsady jest jak najszybsze dostarczenie tegorocznej cebuli na rynek. Takie działanie wypełnia lukę w dostawach pomiędzy zapasami cebuli z przechowalni, a nowymi partiami pochodzącymi z upraw wczesnych. W gospodarstwie także wysadzono do gruntu pomidory. Rozsada była stworzona w różnych kostkach i wysadzana była także w różnym wieku. Celem było osiągnięcie jak przyśpieszenia plonów – mówił prelegent.

Zalety produkcji cebuli z rozsady

Rozsada pochodzi z firmy Mularski
Rozsada pochodzi z firmy Mularski

Warzywa wyprodukowane z rozsady kierowane są przede wszystkim na świeży rynek. Już w maju można uzyskać cebulę w pęczkach na przykład do zaopatrzenia sieci handlowych. Można także oferować ją na rynkach hurtowych w postaci workowanej cebuli „mokrej”. Pozostawienie cebuli nieco dłużej na polu może zaprocentować uzyskiwaniem produktu z łuską do sprzedaży workowej. Użycie rozsady jest także bezpieczne ze względu na to, że nie stwarza ryzyka przeniesienia niebezpiecznych nicieni i patogenów na plantację tak jak z dymką.  Cebula z rozsady nadaje się do produkcji ekologicznej, gdyż możliwe jest wyeliminowanie zabiegów herbicydowych. Zaraz po jej wsadzeniu można ją łatwo odchwaścić przy pomocy pielnika. Niewielkim mankamentem jest cena. Uprawa cebuli z rozsady wymaga poniesienia o 30-40% wyższych nakładów niż w przypadku zakładania plantacji z dymki. Plon całkowity jaki można uzyskać przy produkcji cebuli z rozsady to nawet 100t/ha.

Pomidory w trzech technologiach

W gospodarstwie Mularski Istnieje możliwość nabycia rozsady wytwarzanej na trzy sposoby.  Podstawowa to rozsada 45-dniowa pikowana, nieco droższa, ale wydajna. Pomaga przyspieszyć zbiory, co zazwyczaj przekłada się na wyższą dochodowość.  Inną metodą jest wysianie pomidora w kostkę torfową 4×4 cm. Ten wariant w wielu gospodarstwach dał w sezonie 2016 bardzo dobre efekty. Ostatnią technologią był siew pomidora w tacę o 150 otworach. To technologia, którą stosuje się na dużych, przemysłowych plantacjach.

Odmiana pomidora Vaquero F1
Odmiana pomidora Vaquero F1

Zato_march_750x200_2Odmiany przeznaczone do doświadczeń w Gnojnie

Firma Clause, którą reprezentował Michał Taraska specjalizuje się w produkcji nasion pomidorów i kalafiorów. W ofercie szczególnie warto jest wyróżnić kalafiora Raft F1 o okresie wegetacji 80-90 dni. Jest przeznaczony na świeży rynek, doskonale się tam sprzedaje. Sabort F1 wytwarza duże , ok. 3 kg róże. Ma podobny okres wegetacji. Odmiana Flirt F1 przeznaczona jest do uprawy letniej. Cukinia Cora F1 i Lanka F1 jest uprawiana w gospodarstwie Daniela Babija. Rosną tu także świeżo rynkowe dynie i pomidory z oferty firmy Clause. Głos zabrał także Marek Zieliński, reprezentant firmy Syngenta na północy kraju. Asortyment firmy jest bardzo szeroki. W gronie kapust w gospodarstwie Daniela Babija rósł Storidor F1 i Prodikos F1. W gronie oferowanych odmian są także warianty przeznaczone do długiego przechowywania. Firma sprzedaje także nasiona cebul typu hiszpańskiego i rijnsburger. Radosław Grabowski z firmy Seminis bardzo korzystnie wypowiadał się o koncepcji sadzenia cebuli z rozsady. W jego ocenie uprawa z dymki niesie ze sobą ryzyko zainfekowania plantacji fusarium, co przy uprawie z rozsady jest wykluczone. W gamie odmian cebuli z firmy Seminis  warto szczególnie podkreślić odmianę SV 4774, która znakomicie wyrosła w tym roku. Wczesny zbiór zapewniła Exacta F1, zaś Baldito F1 odznaczyła się bardzo dobrą zdrowotnością.