Szacunki produkcji warzyw gruntowych w Polsce

Według GUS zbiory warzyw gruntowych w Polsce w 2015 r. wyniosły 3,7 mln ton, tj. o 20% mniej niż przed rokiem. W bieżącym roku spodziewany wolumen produkcji to około 4,4 mln ton czyli nastąpił zdecydowany około 20% wzrost produkcji.

Przede wszystkim największy wzrost zbiorów odnotowano w przypadku warzyw kapustnych oraz ogórków. Tegoroczna produkcja kapusty oszacowana został na 1,0 mln ton – to o przeszło 17% więcej niż przed rokiem, a ogórków o 19% więcej – do wielkości 263,0 tys. ton. W roku 2016 zebrane zostanie ponadto około 236,0 tys. ton kalafiorów – spory wzrost oraz i 786,0 tys. ton marchwi, a także 346,0 tys. ton buraków. O około 15% więcej zebrane zostanie cebuli a pozostałych warzyw gruntowych, w tym między innymi pietruszki, pora czy sałat –886,0 tys. ton – wzrost o niecałe 20%.

Źródło: Światowy Rynek Owoców i Warzyw (opracowanie sygnalne) FAMMU/FAPA