Ciepła pogoda, która po okresie chłodnego maja i czerwca prawdopodobnie już na dobre u nas zagości przynosi zwiększenie aktywności szkodników. W warzywach kapustnych można spodziewać się większej presji gąsienic motyli takich jak tantniś krzyżowiaczek czy bielinka.
Tantniś krzyżowiaczek
Pierwsze pokolenie tantnisia krzyżowiaczka zwykle pojawia się od połowy czerwca. Motyle zaczynają latać nieco wcześniej – po wylocie muszą dojrzeć, aby móc kopulować i rozpocząć składanie jaj. Proces dojrzewania trwa zwykle 7–10 dni. Około 5 dni po złożeniu jaj wylęgają się młode gąsienice. W praktyce oznacza to, że od momentu pojawienia się pierwszych motyli do wylęgu gąsienic mija zwykle 12–14 dni.



Jaja składane są pojedynczo na spodniej stronie liści, wzdłuż nerwu głównego, co znacznie utrudnia ich zauważenie. Szkodniki pojawiają się pojedynczo, a później może dojść do nagłych nalotów bardzo dużej liczby motyli. Dlatego kluczowe jest systematyczne monitorowanie plantacji, aby precyzyjnie określić optymalny termin zabiegu ochronnego.
Biologiczną odpowiedzią na zagrożenie ze strony tantnisia, ale także innych gąsienic jest preparat DiPel DF od firmy UPL.
Jak działa DiPel DF?
DiPel DF to biologiczny środek owadobójczy oparty na bakterii Bacillus thuringiensis var. kurstaki (Bt), szczep ABTS 351. Preparat występuje w formie granul, z których przygotowuje się zawiesinę wodną. Jego działanie na szkodniku jest typowo żołądkowe – oznacza to, że gąsienice muszą spożyć fragment rośliny pokryty środkiem, aby doszło do zatrucia.
Kluczowe dla skuteczności DiPel DF są białkowe toksyny krystaliczne, które po spożyciu przez gąsienicę rozpuszczają się w jej przewodzie pokarmowym i aktywują. To paraliżuje układ pokarmowy owada. Larwa przestaje żerować, osłabia się, a po kilku dniach zamiera.
Bezpieczeństwo i skuteczność
DiPel DF to preparat bezpieczny do stosowania – jest selektywny i działa wyłącznie na gąsienice motyli. Nie ma wpływu na owady zapylające i inne pożyteczne bezkręgowce oraz jest bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska. Kolejnym atutem produktu jest brak indukowania odporności u szkodników. DiPel DF wyróżnia także wysoki standard jakości podczas całego procesu produkcji – każda partia preparatu jest testowana na larwach, co pozwala sprawdzić jej skuteczność przed wprowadzeniem do sprzedaży.
Zastosowanie w praktyce – zwalczane szkodniki
DiPel DF znajduje zastosowanie w ochronie wielu gatunków warzyw uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Jest skuteczny w zwalczaniu takich szkodników jak:
- gąsienice tantnisia krzyżowiaczka (Plutella xylostella),
- gąsienice piętnówki kapustnicy (Mamestra brassicae),
- gąsienice bielinka kapustnika (Pieris brassicae),
- gąsienice omacnicy prosowianki (Ostrinia nubilalis),
- gąsienice innych motyli żerujących na warzywach kapustnych, marchwi, selerze, sałacie, pomidorze czy papryce.
Dzięki selektywnemu działaniu DiPel DF idealnie wpisuje się w integrowane programy ochrony roślin i zarządzania szkodnikami (IPM), ograniczając konieczność stosowania chemicznych insektycydów.
Jak stosować DiPel DF?
Zalecana dawka jednorazowa środka to ok. 0,5-1 kg/ha – niezależnie od uprawy. Zabieg najlepiej wykonywać w okresie wylęgania się młodych larw – są one najbardziej wrażliwe na działanie preparatu. Zwykle wystarczą 1-3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic.
DiPel DF na roślinach działa powierzchniowo, dlatego konieczne jest dokładne ich pokrycie cieczą roboczą. Preparat można łączyć z adiuwantami poprawiającymi przyczepność, szczególnie przy deszczowej pogodzie. Stosując DiPel DF, należy pamiętać, że gąsienice nie giną natychmiast – pełny efekt widoczny jest po kilku dniach, jednak już po spożyciu środka larwy zaprzestają żerowania.
Preparat może być stosowany zarówno w uprawach ekologicznych, jak i konwencjonalnych.
Do wszystkich upraw warzyw
DiPel DF to nowoczesne, bezpieczne i skuteczne rozwiązanie do zwalczania gąsienic szkodników w uprawach warzyw. Dzięki swojemu selektywnemu działaniu pozwala chronić uprawy bez szkody dla środowiska i owadów pożytecznych. Produkt można stosować w wielu uprawach warzyw polowych, m.in.: kapusty, kalafiora, buraka, marchwi, selera, pietruszki, pasternaku, rzodkiewki, bobu, grochu, cebuli, szalotki, czosnku, cukinii, dyni, sałaty i innych.
materiał sponsorowany przez UPL Polska