Te warzywa mają dać zarobić w tym sezonie

Kwatera z odmianą Oslo F1



W dniu 15 grudnia w Topoli Królewskiej pod Łęczycą odbyło się Seminarium porowo-kapuściane. Uczestniczyli w nim plantatorzy, głownie z województwa łódzkiego, oraz przedstawiciele firm Enza Zaden, GPR Krasoń, Yara Poland, Biolchim, Piobar a także PIORiN-u. Zakres poruszanych tematów był więc szeroki. Na początek zapraszam na przegląd odmian warzyw o których mówili w trakcie spotkania przedstawiciele firmy Enza.

Pory z potencjałem

Piotr Pietrzak z Enza Zaden mówił o tych warzywach, które w jego opinii powinny dać zarobić w kolejnym sezonie. Jednym z nich jest por. W ofercie firmy Enza znajduje się m.in. odmiana Chinook. To najwcześniejsza selekcja, która może być uprawiana w tunelach. Odznacza się długą łodygą rzekomą, pozwala na uzyskanie produktu wysokiej jakości. W Polsce odmiana sprawdzona, udaje się w różnych warunkach pogodowych. Na lato Enza rekomenduje uprawę innej odmiany, która ma nazwę Comanche. Cechuje się ona dużą uniwersalnością jeśli chodzi o zagospodarowanie plonu. Cherokee ma mocny system korzeniowy, co czyni tego pora niezawodnym na słabszych glebach. Cechuje go także dobre woskowanie przekładające się na niskie porażanie przez wciornastki. Pory tej odmiany są łatwe w czyszczeniu. Oslo z kolei jest odmianą lepszą na cięższe gleby, preferujące obfite nawożenie. Daje w takich warunkach plon wyrównany, wysokiej jakości, łatwy w obieraniu. Nawoskowanie jest bardzo dobre. Oslo to odmiana pozwalająca na zimowanie, choć nadaje się także do zbiorów jesiennych.

Piotr Pietrzak, Enza Zaden

Cebule w worek i do obierania

W gronie odmian cebuli Piotr Pietrzak wymienił Takstar – odmianę do sprzedaż w worku, dającą szybki plon. Inne wczesne odmiany o których wspomniał to także Superon i Comae. Odmiany te nie jarowizują, dobrze udają się przy zmiennych warunkach pogodowych, także w trakcie suchych wiosnen z uwagi na bardzo wczesne dopuszczalne terminy siewu. W gronie odmian letnich prelegent rekomendował uprawę odmiany Bonus. Dotychczas byłą ona produkowana przede wszystkim na cele przetwórcze, ale ostatnio bywa coraz częściej pakowana w worek. Gdy w grę wchodzi sprzedaż świeżorynkowa, cebula tej odmiany musi być jednak wykopana wcześniej. Medusa ma mocny system korzeniowy, odznacza się dobrym wyrównaniem i silnym ulistnieniem. Imponujące uwoskowanie szczypioru pozwala ograniczyć zabiegi ochrony. Iroko może być odpowiedzią na fuzariozę, gdyż jest odporna na tę chorobę. Mocny system korzeniowy i wysoki plon to kolejne atrybuty tej selekcji. Jest nieco późniejsza od wymienionych uprzednio odmian. Cebula ta w razie potrzeby może być przechowywana do marca. Z cebul w typie hiszpańskim Piotr Pietrak wymienił Jatoba i Vuelta. Pierwsza jest dość wczesna. Zgrubienia okryte są ciemną, mocną łuską. Druga cechuje się mocnym systemem korzeniowym i wysokim potencjałem plonotwórczym. Odmiany w typie hiszpańskim uprawiać można na stanowiskach słabszych dzięki ich mocnym systemom korzeniowym. Nie nadają się jednak do średniego czy długiego przechowywania.

Uczestnicy spotkania

Kalafiory na start i lato

Bernard Zioło, także z firmy Enza Zaden, mówił o odmianach kalafiorów. Jedną z nich była Xenia. To odmiana dobra do upraw tunelowych lub pod płaskimi okrywami. Jest wczesna, róże są białe a ich trwałość nie pozostawia nic do życzenia jak na tak wczesną selekcję. Elintos to odmiana o większym wigorze – liść jest większy, lepiej okrywa róże, ale odmiana jest jednak nieco późniejsza. Róże są nieco cięższe i bardziej zbite niż w przypadku Xeni. Chione można sadzić pod płaskie okrywy lub do końca czerwca w otwartym gruncie, a więc wariant ten jest bardzo uniwersalny. Odmiana lubi ciepło i toleruje niedobory wody, więc to dobry wybór do letniej produkcji. Róże są ciężkie, dobrze okryte, a rośliny odznaczają się wysoką zdrowotnością. To kalafior dedykowany na świeży rynek.

Bernard Zioło z firmy Enza Zaden

Kapusta

Z grona kapust wczesnych Bernard Zioło polecał uprawę takich odmian jak Sunta czy Gepard. Pierwsza udaje się w tunelach i pod płaską osłoną. Jak na wczesne odmiany, osadzona jest na stosunkowo wysokiej nodze, więc nie podgniwa. Jest też odporna na pękanie i w razie potrzeby można przetrzymać ją na polu. Zagęszczenie optymalne wynosi 50 tys. szt./ha. Gepard jest odmianą o 5-7 dni późniejszą od Sunty. Jest też ciemniejsza i ma mocniejsze ulistnienie. Może być wycinana już przy masie 1,5 kg, ale w razie potrzeby można z niej wyprodukować duże, ciężkie główki, o masie nawet powyżej 3,5 kg. Predeco to najszybsza tzw. marketówka. Ma twarde, odporne na uszkodzenia liście, więc może być pakowana w worki. Główki osiągają masę 1,5-2,5 kg, choć w warunkach dobrego uwilgocenia gleby i po przetrzymaniu jej w polu może dawać plon o masie 3 kg/szt. To odmiana na kilkakrotny zbiór, najlepiej w lipcu. W warunkach nadmiaru deszczu główki nie podgnizwaja od spodu. Commander daje główki lekko spłaszczone. Wycina się ją przy wielkości 2,0-3,0 kg, choć można uzyskać cięższe okazy. Jako wariant uniwersalny Bernard Zioło polecał odmianę Structa. Nadaje się do kiszenia, ale można ją sprzedawać także w skrzynkach czy luzem na świeży rynek. Okres wegetacji waha się od 90 do 180 dni, zależnie od przeznaczenia. Można uzyskać główki o masie do 8 kg, a nawet do 10 kg. Z kolei Storka to odmiana dogodna do przechowania z myślą o sprzedaży na świeżym rynku. Optymalny okres sadzenia do przechowywania to koniec czerwca, ale może być sadzona wcześniej na zbiory letnie. Zaletą jest to, że kapusta ta nie przerasta  i wykazuje tolerancję na Xanthomonas. Podstawową odmianą do przechowywania jest jednak  Coronation. Daje główki o masie 3,0-4,0 kg. Optymalne zagęszczenie roślin tej selekcji  wynosi 35-40 tys. szt/ha. Sadzenie w terminie 5-10 czerwca pozwala na przeprowadzenie zbiorów pod koniec października. Odmiana ma mocny system korzeniowy, reakcja na zmienność gleby jest zatem niewielka. Zaletą jest dobra zdrowotność.