Ukraińskie odmiany czosnku dobrze radzą sobie w Hiszpanii

odmiany czosnku

Plantatorzy z Ukrainy donoszą, że materiał siewny czosnku reaguje inaczej podczas transportu pomiędzy strefami klimatycznymi. Podczas gdy sadzenie czosnku z cieplejszych stref klimatycznych w chłodniejszych regionach owocuje spadkiem plonów, odwrócenie tej czynności często przynosi dodatkowe korzyści.  

O sprawie informuje Serhij Paraszczenko, założyciel LLC Pure Product w rozmowie z portalem AgroNews. Mężczyzna poinformował, że ukraińskie odmiany czosnku osiągają bardzo dobre wyniki w Hiszpani, tworząc więcej liści i większe główki. Wyjaśnił też, że próby rozwijania produkcji w Ukrainie na materiale pochodzącym z Hiszpanii nie zakończyły się sukcesem – odmiany te mają ograniczony potencjał w tamtejszych warunkach. Dodał, że efekty produkcyjne różnią się dodatkowo w Hiszpanii, Izraelu i Indiach.

Paraszczenko stwierdził, że ukraiński czosnek wybija w pędy skuteczniej w Hiszpanii niż na Ukrainie. Na Półwyspie Iberyjskim rośliny mogą wytwarzać około 14 liści, podczas gdy na Ukrainie jest to 7-8. Brak stresu zimowego oraz stabilniejsze warunki wzrostu w Hiszpanii sprzyjają takiej reakcji.

Specjalista zauważył, że ukraiński czosnek w Hiszpanii może rozwijać dodatkowe wewnętrzne ząbki, podczas gdy na Ukrainie główki zazwyczaj tworzą pojedynczy okółek. Dodał, że w krajach takich jak Niemcy i Francja te same odmiany tylko częściowo wybijają w pędy, co ogranicza ich wydajność. Podsumował, że czosnek silnie reaguje na strefowanie i zachowuje to, co określił jako pamięć genetyczną, wpływającą na sposób adaptacji poszczególnych odmian.