Papryka jako warzywo ciepłolubne uprawiana jest w krajach o cieplejszym klimacie niż Polska. Tymczasem kilkadziesiąt lat temu uprawą tego warzywa zajęli się producenci w okolic Radomia. Dziś radomskie zagłębie uprawy papryki to przeszło 1000 ha upraw w nieogrzewanych tunelach foliowych z produkcja przekraczająca 100 tys. ton rocznie. Jednym z wyznaczników udanej produkcji jest właściwy dobór odmiany. Swoje propozycje z tego zakresu przedstawiała 22 sierpnia firma Hazera, podczas spotkania zorganizowanego w Potworowie. Jego współorganizatorami były firmy ADOB, Grupa Producentów Rozsad KRASOŃ i Grupa Mularski.

Odmiany papryki godne uwagi

Spotkanie odbywające się w Gospodarstwie Pana Andrzeja Krzywkowskiego rozpoczął Janusz Gajzler z firmy Hazera, który scharakteryzował odmiany papryki polecane do uprawy w tunelach. Wśród czerwonych standardów w typie blok jest odmiana Burgund F1. Jest to odmiana cechująca się silnym wzrostem wegetatywnym, co sprawia że bardzo dobrze wiąże owoce w dolnych i górnych partiach. Wymaga jednak uprawy w mniejszym zagęszczeniu względem innych odmian – mówił specjalista z firmy Hazera, podkreślając rolę indywidualnego podejścia do prowadzenia każdej odmiany. Z tego też względu Burgund jest odmianą polecaną do uprawy w systemie jednorzędowym, gdzie rośliny mają więcej przestrzeni do wzrostu a dostęp światła do poszczególnych partii roślin jest dużo lepszy. Ważne jest dopasowanie nawadniania i nawożenia do wymagań i typu wzrostu danej odmiany. Mam wrażenie, że w wielu gospodarstwach rośliny są zbyt obficie nawadniane. Tymczasem to właśnie lekki deficyt wody wpływa na lepsze wiązanie owoców i ich dojrzewanie. Nadmiar wody w połączeniu z nawożeniem azotowym wpływa na mocny wegetatywny wzrost roślin. Dla Burgunda wprowadzenie roślin w stan lekkiego deficytu wody będzie miało korzystny wpływ na wzrost roślin – mówił Janusz Gajzler. Burgund jest odmianą średnio wczesną, owoce są grubościenne w kształcie typowego bloku. Długi i gruby ogonek wpływa z kolei na łatwość zbiorów owoców.

Kolejna nową odmiana jest papryka żółta Morfeo F1. Rośliny tej odmiany cechuje umiarkowana siła wzrostu ale z tendencja do obfitego plonowania. Zbyt duża ilość owoców w dolnych partiach może blokować zawiązywanie w górnych partiach roślin. Owoce są bardzo wyrównane, duże,  czterokomorowe z grubą ścianką. Stanowi ona dobre uzupełnieniem dla innej żółtej papryki Sollie F1 –typowo marketowej. Sollie to papryka cechująca się grubą ścianką, co też wpływa na masę owoców – podkreślał ekspert z Hazera. Scharakteryzował tez inne już znane odmiany papryki jak czerwone papryki Muriel F1, Murano F1, Salomon F1 i odmianę Chouca F1 która sprawdza się w uprawie zarówno tunelowej jak również w otwartym gruncie.

Ważne elementy agrotechniczne

Specjalista od nawożenia z firmy ADOB Włodzimierz Prus wskazywał na pewne niuanse związane z nawożeniem papryki. Należy je rozpocząć od analizy gleby i uzupełniania składników pokarmowych w glebie przed założeniem uprawy. Dalsze nawożenie w trackie uprawy to przede wszystkim fertygacja, gdzie składniki pokarmowe dostarczane są wraz z podawaną woda. Do tego celu można wykorzystać wieloskładnikowe nawozy z serii ADOB ProFit. Istotną cechą tych nawozów jest duża zawartość mikroelementów, zawarte w formie chelatów. Taka ich forma sprawia, że wszystkie składniki są dobrze rozpuszczalne w wodzie a więc łatwo dostępne dla roślin. Pamiętajmy że rośliny nie „jedzą” ale „piją”, a więc wszystko co jest rozpuszczone w wodzie jest dostępne dla roślin – podkreślał ekspert z firmy ADOB.

Aleksandra Wronka reprezentująca Grupę Producentów Rozsad KRASOŃ, zachęcał do zainteresowania się kupnem gotowej rozsady, lub pikówki która jest dość popularna wśród producentów papryki. Pikówka dostarczana jest w tacach z 285 otworami i dostępna jest już od 8 tygodnia roku.

Produkcją rozsad zajmuje się również Grupa Mularski , którą podczas spotkania w Potworowie reprezentował Marcin Portka. Zachęcał do kupna pikówki papryki lub gotowej rozsady w tacach z 50 otworami lub kostkach torfowych. Grupa Mularski ma w swojej ofercie nawozy wapniowe oferowane pod marką Czarna Kreda. Są one dostępne w dwóch postaciach – granulowanej i formie mielonej. To co wyróżnia te nawozy wapniowe to wysoka zawartość materii organicznej, czyli węgla brunatnego (do 10%) co znacząco wpływa na poprawę żyzności gleby i zawartości próchnicy. Warto pamiętać, że nawożeniem wapniem ma na celu nie tylko uregulowanie pH gleby ale też dostarczenia wapnia odżywczego dla roślin – mówił Marcin Portka.

Podczas spotkania przybyli na nie plantatorzy mieli możliwość zobaczenia jak poszczególne odmiany papryki rosną w tunelach. Nie brakowało zatem praktycznych i merytorycznych dyskusji na temat uprawy papryki i podnoszenia wydajności z prowadzonych upraw. Już niebawem dalsza część relacji z tego spotkania w materiałach filmowych na warzywapolowe.pl.