Spotkanie odbyło się w gospodarstwie państwa Kopciów w Majkowie Folwarku koło Piotrkowa Trybunalskiego. Region ten od wielu lat związany jest z uprawą tzw. nowalijek czyli głównie rzodkiewki i sałaty, ale coraz częściej również innych asortymentów warzyw. Podczas spotkania zorganizowanego przez firmę Enza Zaden we współpracy z Yara Poland, Grupa Producentów Rozsad KRASOŃ, Azelis i Biocont Polska była mowa o tym jak prowadzić i rozwijać uprawę sałaty i rzodkiewki.

Państwo Kopeć rozpoczynają sezon od uprawy rzodkiewki w tunelach podgrzewanych i kończą go późną jesienią, w obiektach z możliwością dogrzewania. W uprawie tunelowej króluje od lat Celesta i Escala, które to sprawdza się im w tych terminach. Gospodarze starają  się by ich produkt był wysokiej jakości gdyż tego od nich wymaga odbiorca. Uprawy na zbiór letni kontynuowane są w tunelach a także w gruncie otwartym i tu zorganizowano spotkanie.

Rzodkiewki – nowe standardy

Podczas spotkania zwracano uwagę na dwie nowe odmiany z Enza Zaden. Rzodkiewka pod numerem E66R.3009 to, jak zapewniał Piotr Pietrzak z Enza Zaden, odmiana do uprawy w gruncie otwartym choć przez ogrodników była uprawiana także latem w tunelu gdzie również bardzo dobrze wypada. Głównymi zaletami tej odmiany są krótki liść i zgrubienie o atrakcyjnym kolorze uznane przez producentów za najładniejsze z dotychczas produkowanych właśnie pod kątem barwy i trwałości pozbiorczej. Można było porównać rzodkiewkę tej odmiany zerwaną rano jak i po tygodniowym przechowywaniu w chłodni i zachowała swoją atrakcyjną barwę. Kolejna nowa propozycja pod numerem E66R.3025 polecana jest do uprawy tunelowej latem. Roman Kopeć powiedział iż także w tym przypadku podjęto próby uprawy tej odmiany w polu, gdzie wyróżniła się dobrym trzymaniem liścia ze zgrubieniem czyli można w tej odmianie zaoszczędzić czas podczas zbioru lub nawet pokusić się o zbiór mechaniczny. Prezentowany był tez standard czyli  Celesta.

Sałaty na rynek supermarketów

Z grona sałat prezentowano nowe odmiany do uprawy gruntowej Vitrine i Ilonę, kierowane głównie do uprawy pod zaopatrzenie supermarketów o elastycznym liściu i dobrej trwałości. Nowe propozycje to również Takoda i Dicata o jaśniejszym liściu z przeznaczeniem głównie na świeży rynek , choć także elastyczny liść nie wyklucza ich z obrotu supermarketowego. Można było obejrzeć odmiany, które Enza Zaden poleca do uprawy pod osłonami i od dwóch lat mocno zadomowiły się na naszym rynku czyli Fairly i Casey. Piotr Pietrzak polecał je do produkcji od wiosny do jesieni. Zwracał także uwagę na ich trwałość pozbiorczą, i bardzo dobrą przydatność – tak jak w przypadku Vitrine i Ilony –  do handlu z supermarketami.

Nawożenie dopasowane do potrzeb i pogody

Firma Yara Poland reprezentowana była podczas spotkania przez Wojtka Kopcia i Huberta Tabora. Wojtek Kopeć omówił indywidualny plan nawożenia, który został opracowany na podstawie analiz gleby dostarczonych prze właścicieli. W obecnym sezonie bardzo istotne okazało się nawożenie pogłówne sałaty. Częste deszcze powodowały wypłukanie takich składników jak azot, potas i wapń, aby temu zaradzić trzeba było po deszczach stosować nawozy z grup saletr wapniowych. W gospodarstwie Państwa Kopciów, stosuje się YaraLiva TROPICOTE około 1-2 tygodnie po sadzeniu w dawce 300 kg /ha. Ze względu na specyficzne warunki, w nawożeniu dolinnym zostało wykorzystany Kristalon ZIELONY w dawce 3 x 3 kg /ha w kilkudniowych odstępach.

Sprawdzone rozsady z lokalnej produkcji  

Marcin Krasoń przedstawił ofertę firmy Rozsady Krasoń, która to właśnie firma jest głównym dostawcą rozsad sałaty dla producentów z regionu Piotrkowa. Upowszechnił się tu przede wszystkim model sadzenia rozsady w kostkach torfowych, gdzie rośliny bardzo szybko się przyjmują i wznawiają wzrost po posadzeniu.  

Krótkie prezentacje swojej oferty zapewnili również przedstawiciele firm Azelis i Biocont Polska.

fot. H. Tabor, P. Wechterowicz