Zbiory marchwi, cebuli i pomidorów w UE

Marchew wyrywana jest za nać



Jak wynika z najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton.

Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35% udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton – około 25% udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja. Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli – w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa – największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce – 735,0 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii – niecałe 696,0 tys. ton oraz w Niemczech – 584,0 tys. ton. Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia – 1,31 mln ton oraz Hiszpania – 1,21 mln ton, a także Polska – 539,0 tys. ton oraz Niemcy – 493,0 tys. ton. Poniższa tabela prezentuje dane produkcji dla wybranych państw:

Produkcja wybranych warzyw w UE (tys. ton)
marchew cebula pomidory
razem 5143 5732 14896
Belgia 317 79 250
Holandia 555 1310 855
Hiszpania 373 1215 3777
Niemcy 584 493 69
Francja 534 417 776
Wielka Brytania 696 354 0
Włochy 492 351 5208
Polska 735 539 762
Grecja 48 231 1040
Portugalia 77 41 1187
Rumunia 131 251 509
Węgry 63 62 138