Zdrowa sałata i rzodkiewka

Organizatorzy spotkania



W trakcie spotkania rzodkiewkowo-sałatowego pod Piotrkowem Trybunalskim (więcej czytaj. „Spotkanie sałatowo – rzodkiewkowe pod Piotrkowem Trybunalskim), do którego doszło 14 stycznia, mowa była m.in. o zapewnianiu roślinom warunków do prawidłowego, harmonijnego wzrostu. Dobra kondycja warzyw przekłada się wyższą dochodowość produkcji. Relacja z wystąpień specjalistów poruszających te wątki znajduje się poniżej.

Poprawa parametrów gleby

Aktywowanie życia mikrobiologicznego gleby było istotną częścią wypowiedzi Artura Śliza z firmy Osadkowski. Ważne  w tym kontekście jest zadbanie o materię organiczną i jej wysoki udział w glebie. Produktem, który przyczynia się do zwiększenia jej zawartości jest HumiCalc. Jego aplikacja przyczynia się do polepszenia dostępności składników pokarmowych dla roślin. Produkt zawiera w swym składzie wapno kredowe, kwasy humusowe, bakterie Bacillus azotofixans oraz bor. W uprawach warzyw najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez coroczną aplikację stosunkowo niewielkich dawek. Dzięki zwiększeniu ilości próchnicy w glebie bardziej obfite staje się życie mikrobiologiczne, lepiej rośnie system korzeniowy i wolniej wymywane są pierwiastki odżywcze z ryzosfery.

Bakteriozy – ograniczanie ich występowania przy pomocy miedzi i siarki

Artur Śliż z firmy Osadkowski

Choroby pochodzenia bakteryjnego są trudne do zwalczania z uwagi na brak zarejestrowanych preparatów służących do tego celu. Miedź to jeden z tych pierwiastków, które nie tylko odżywiają rośliny, ale i ogranicza aktywność bakterii. Ma też właściwości antywirusowe. Osadkowski rekomenduje korzystanie z preparatu IonBlue . Zawiera w swym składzie miedź systemiczną. Zalecana dawka wynosi 0,5-1 l/ha. Zdaniem A. Śliża lepsze rezultaty osiągnąć można aplikując mniejsze dawki w wyższej częstotliwości. W przypadku niektórych gatunków roślin, tj. jagodowych, aplikacja poprzez system nawodnieniowy pozwala uzyskać korzystny wpływ w ograniczaniu phytophtorozy korzeni.

Wspieranie naturalnej odporności roślin

Karol Majchrowski z firmy Cosmocel mówił o rozwiązaniach stymulujących naturalną odporność roślin. Jednym z nich jest MiteMine. To nawóz wapniowy, który promuje naturalne zmiany strukturalne w roślinie wzmacniając ją przed atakiem szkodników. Aktywuje także mechanizmy metaboliczne rośliny. Nie ma działania toksycznego, nie wytwarza odporności u szkodników. To produkt przede wszystkim stosowany profilaktycznie. Pozwala jednak odnieść zamierzone korzyści. Przy cotygodniowych aplikacjach w uprawie brokułów udało się ograniczyć populację tantnisia krzyżowiaczaka w ponad 90%. Jednorazowa dawka to 1,5 l/ha. W przypadku mączlika warzywnego skuteczność była nieco niższa, ale także efekt był wyraźnie dostrzegalny. Doświadczenie w cebuli w ochronie przed wciornastkiem wykazało zaś, że skuteczność przez cały okres ochrony wynosiła ponad 70%, a więc niemal tyle samo co w przypadku standardu chemicznego.

Karol Majchrowski z firmy Cosmocel

Innym produktem o podobnym działaniu, ale chroniącym przede wszystkim przed bakteriozami, jest D-Fens GR. Tu także liczy się profilaktyka. Produkt aktywuje enzymy i związki przeciwutleniające, reguluje zamykanie aparatów szparkowych. Ma w swym składzie fosfor i potas, a więc dostarcza roślinom energii. Poziom skuteczności, zależnie od gatunku i choroby, wahał się w przedziale 85-93%. Można go stosować naprzemiennie z Barier Si-Ca, produktem wapniowo krzemowym. Tworzy on warstwę krzemionki na powierzchniach liści, co utrudnia żerowanie na nich szkodników.

Cosmocel w swym portfolio posiada również produkt, który można określić mianem kompleksowego stymulatora wzrostu. Mowa o Maxi-Grow. Preparat z większa wydajność metabolizmu roślin, nie ma w żywności pozostałości po jego aplikacji. Jest kompatybilny z innymi nawozami i pestycydami. Plon jest większy, bardziej wyrównany. Czterokrotna aplikacja w uprawie sałaty lodowej przełożyła się na skrócenie okresu wegetacji. Wczesne wyjście z towarem na rynek w wielu przypadkach przekłada się na wyższe stawki po jakich zbywane są warzywa.