O jakości rozsady świadczy nie tylko wygląd części nadziemnej ale przede wszystkim systemu korzeniowego



W Konferencji Warzywniczej jaka odbywała się 14 stycznia podczas Targów Sadownictwa i Warzywnictwa (czytaj również) wzięły udział firmy produkujące rozsadę warzyw. Co oferują? Jak produkują rozsadę i dlaczego warto ją kupować zamiast produkować samemu? Przekonywali o tym przedstawiciel tychże firm.

 

Grupa Mularscy

IMG_8485Marcin Mularski na wstępie informował skąd się wywodzi i czym się zajmuje firma Mularski. Cała Grupa Mularski dysponuje 46 ha szklarni z produkcją głównie pomidorów oraz rozsad warzyw szklarniowych . W minionym roku rozpoczęła ona produkcję rozsad warzyw gruntowych, których wyprodukowała 90 mln sztuk. Chcemy rozwijać ten kierunek naszej działalności. W ciągu najbliższych 3 lat planujemy zwiększyć produkcję rozsad warzyw gruntowych do 260 mln szt. rocznie i wysyłać koło 1000 tirów z rozsadą – zapowiedział Marcin Mularski. Proces produkcji rozsady w szklarniach grupy Mularski jest w dużym stopniu zmechanizowany, począwszy od napełniania tac, wysiewu nasion po rozładunek tac na szklarni. Ważnym aspektem jest wykorzystanie technologii Phyto-Drip, która polega na precyzyjnym dawkowanie płynnych zapraw na każde nasiono. Ważnym punktem produkcji rozsad jest nowoczesny hartownik o powierzchni 2 ha, gdzie istnieje możliwość kontrolowania warunków wzrostu, w tym zabezpieczenia roślin przed przymrozkami. Proces produkcji rozsady warzyw kapustnych realizowany jest w tacach 150 i 240 otworów . W ofercie firmy oprócz całego asortymentu warzyw kapustnych oferowana jest rozsada selera, sałaty, pomidorów i papryki. Rozsada dostarczana jest własnym transportem – jeden tir zabiera 406 tys. sztuk rozsad kapustnych.

 

Produkcja rozsad realizowana jest w nowoczesnych szklarniach firmy Mularski
Produkcja rozsad realizowana jest w nowoczesnych szklarniach firmy Mularski

Grupa Producentów Rozsad Warzyw „KRASOŃ”

IMG_8504Ofertę rozsad warzyw grupy Producentów Rozsad Warzyw KRASOŃ przedstawił Andrzej Szymański i Marcin Krasoń. Obecnie produkcja rozsad warzyw realizowana w obiekcie w Piaskach koło Piotrkowa na powierzchni 5 ha oraz w szklarni w Złotowie na powierzchni 3 ha. Tu również większość procesów związanych z produkcją rozsady zostało zmechanizowane, dotyczy zwłaszcza nawadniania roślin, co decyduje o równomiernym wzroście roślin. Produkcja jest realizowana w różnych tacach 150 otworów, po tace z 300 otworami. W minionym roku produkcja wynosiła 215 mln rozsad, gdzie największy udział miał brokuł 67 mln (produkcja z roku na rok rośnie), kalafior – 25 ml, pomidor – 15 mln, sałata – 20 mln, kapusta białej – 35 mln, kapusta pekińska – 16 mln. A. Szymański przypomniał o 20-letnim doświadczeniu firmy w produkcji rozsad. O wysokiej jakości i profesjonalnej obsłudze świadczy dużo grono stałych klientów – mówił A. Szymański. Plany na przyszłość to budowa kolejnych 3 ha szklarni w Złotowie, i zakup nowej kostkarki firmy Flier do produkcji kostek torfowych.

 

Rozsada produkowana w firmie Krasoń
Rozsada produkowana w firmie Krasoń

Bezpieczne zaprawianie

IMG_8514Władysław Tokarczyk omówił na czym polega nowatorska metod zaprawiania nasion Phyto-Drip, polegająca na precyzyjnym dawkowaniu zapraw nasiennych na każde nasiono podczas wysiewu nasion. W tej metodzie każde nasiono zostaje indywidualnie pokryte kroplą zaprawy. Taki system w porównaniu do tradycyjnej metody zaprawiania nasion, nie niesie ryzyka osłabiania siły kiełkowania czy zdolności nasion do wschodów. Obecnie metoda ta oferuje możliwość zaprawiania nasion sałaty i warzyw kapustnych zaprawą owadobójczą Cruiser 70 WS co zapewnia ochronę młodych siewek przed takimi szkodnikami jak wciornastki, mszyce, pchełki, sprężyki, śmietka kapuściana czy szkodniki minujące liście. Ochrona taka zapewniona jest zarówno na etapie produkcji rozsady, jak również w pierwszych tygodniach wzrostu roślin w polu.