Czwarty tydzień 2017 roku był bardzo owocny dla plantatorów warzyw polowych. Gdy śnieg wciąż spowija ziemię, a do wiosny jeszcze daleko sytuacja sprzyja, by dokonać najlepszych inwestycji – w siebie. Ułatwiła to Agro Akademia BASF, która odwiedzając różne regiony Polski, gdzie uprawia się warzywa stworzyła dogodne forum do przepływu informacji, wiedzy i zapoznania się z nowościami na nadchodzący sezon.

Agro Akademia w liczbach

Choć 2017 dopiero co się rozpoczął, to już można powiedzieć, że projekt Agro Akademii był bez wątpienia jednym z najbardziej znaczących wydarzeń pierwszej części tego roku. Spotkania w ramach Agro Akademii BASF odbyły się w 6 lokalizacjach. Pierwsze spotkanie miało 5 stycznia w Ciechocinku i cieszyło się dużym zainteresowaniem producentów uprawiających warzywa dla przemysłu. Kolejne zorganizowano 24 stycznia wspólnie z ZPOiW w Łowiczu i tam dyskutowano o uprawie pomidorów. Także temu gatunkowi poświęcono spotkanie kolejnego dnia, tym razem w Perzycach. Tam poza BASF głównymi organizatorami były ZPOiW „POMWITRUS”, ZPOiW „WIELKOPOLANIE”, oraz SGP „KROBIA”. 26 stycznia uczestnicy Agro Akademii BASF zebrali się w Łaszkowie pod Kaliszem, by mówić o gatunkach warzyw kapustnych, korzeniowych i cebuli a w organizacji spotkania bardzo mocno pomógł Powiatowy Oddział ODR w Kaliszu. Ostatnia konferencja miała miejsce w Sielinku, a w jej organizacji BASF wsparł lokalny Powiatowy Odział ODR. Swój wkład w serię wydarzeń miały poza głównymi organizatorami  takie firmy jak Łukomet, HM Clause, Hazera Poland, Grupa Mularski i ADOB. Poza przedstawicielami firm głos zabierali eksperci ze środowisk akademickich oraz specjaliści związani z uprawą warzyw z innych krajów. We wszystkich styczniowych spotkaniach AGRO AKADEMII BASF, wzięło udział przeszło 700 osób. Owocem tych spotkań były również artykuły, które już się pojawiły lub niebawem zostaną opublikowane na portalu www.warzywapolowe.pl – jednego z patronów medialnych Agro Akademii BASF. Póki co zapraszamy do zapoznania się z relacją fotograficzną z tego cyklu spotkań warzywniczych: