Współczesny świat znajduje się w środku globalnego kryzysu spowodowanego COVID 19. Realne szkody jakie wirus pozostawi wydają się być ogromne – zarówno w odniesieniu do ofiar epidemii, ale też niespotykanych do tej pory strat gospodarczych. Prawdopodobnie będą one jeszcze odczuwalne przez wiele kolejnych lat. Jakie w tej sytuacji możliwe są scenariusze dla branży agro? Sytuacja wydaje się być dość optymistyczna, zwłaszcza że wstępne szacunki wskazują wzrost zapotrzebowania na zdrową żywność, a do niej z pewnością zaliczają się owoce i warzywa.

Konsekwencje pandemii, podobnie jak jej przebieg w poszczególnych krajach, wydają się mieć podobny charakter. Oczywiście w  każdym kraju istnieje bardzo niewiele niuansów i różnic pod względem wpływu. Różnica polega chociażby na podjętych działaniach zapobiegawczych i ich wpływu na dalszy przebieg rozprzestrzeniania się wirusa. Jedno jednak się powtarza – każdy kraj i każda nacja zmierza się z wirusem i jego konsekwencjami.


Jest też jeden wspólny konsensus – produkcja, transport, dystrybucja i dostawy żywności pochodzenia rolniczego stanowią strategiczny i niezbędny element dla przetrwania ludzkości oraz zachowaniu ładu społecznego. Na pierwszy plan w tych działaniach wysuwa się zaopatrzenie ludzi w zdrową, świeża i funkcjonalną żywność, które ma pozytywne wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie!

Brukselka to warzywo zaliczane do grupy o właściwościach prozdrowotnych

Wyższy popyt


Ta przesłanka stwarza ogromne możliwości rozwoju przemysłu owocowo-warzywnego w perspektywie średnioterminowej, szczególnie produktów o właściwościach nutraceutycznych, czyli łączących funkcje żywieniowe oraz farmaceutyczne. Do tej kategorii zaliczyć z pewnością przede wszystkim warzywa bogate w witaminę C która znajduje się między innymi w pomidorach, brokułach, brukselce, jarmużu, a także w papryce. Cebula oraz czosnek spożywane regularnie mobilizują układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Z kolei spożywanie kiszonej kapusty czy ogórków pozytywnie wpływa na naszą mikroflorę jelit, co odbije się dobrze właśnie na odporności. Kiszonki bardzo dobrze wpływają także na odporność dzięki sporej zawartości witaminy C.

W dobie zagrożenia epidemią na światowych rynkach widać wyraźny wzrost konsumpcji zdrowej i świeżej żywności. W najbliższych miesiącach można się spodziewać wykładniczego wzrostu popytu na tego rodzaju żywność, a najbardziej optymistyczne scenariusze zakładają nawet dwukrotnie wyższą sprzedaż, niż do tej pory!

Brokuły to warzywo, które warto spożywać ze względu na zawartość witaminy C

Więcej badań i rozwoju

Z drugiej strony sama działalność rolnicza staje się ważnym działem gospodarki dla całego społeczeństwa, dzięki czemu państwa przeznaczą więcej zasobów ludzkich i materialnych na badania i rozwój sektora. Dzięki rozwiązaniom naukowym i technologicznym możliwe będzie w perspektywie długoterminowej, uzyskanie wyższych wydajności i jakość produktów, przy ograniczeniu kosztów związanych z produkcją. Wyzwaniem staje się przede wszystkim mechanizowanie prac związanych z zabiegami uprawowymi oraz zbiorem owoców. Takie działania są już możliwe do realizacji w odniesieniu wielu gatunków warzyw jak chociażby fasola szparagowa, szpinak, groszek cukrowy, ziemniaki ale też wymagających gatunków jak kapusta, kalafior, brokuł …

Wyzwaniem na najbliższe lata stanie się doskonalenie technik zbiorów warzyw, tak by można było to realizować z jak najmniejszym zaangażowaniem czynnika ludzkiego i zapewnieniem jak najwyższej wydajności i jakości.

Więcej inwestorów


W świecie firm i przedsiębiorstw można się spodziewać zwiększonego zainteresowania inwestycjami w projekty związane z rolnictwem, zwłaszcza gdy okaże się, że jest to jeden z działów gospodarki najmniej zniszczonych przez światowy paraliż. Jako segment uprzywilejowany, ma szanse dalej się rozwijać i przez wiele państw będzie traktowany priorytetowo.

Dotyczy to również firm powiązanych z rolnictwem i ogrodnictwem, jako dostawców technologii, usług, szkoleń lub wiedzy. Mają one również szansę na rozwój, z racji dużego zapotrzebowania na ich produkty bądź usługi. Ważne w ich przypadku będzie dopasowanie oferty, i sposobu rozwoju usług do aktualnych realiów i zarazem ograniczeń obowiązujących w poszczególnych krajach.

Jarmuż to mało znane ale doceniane warzywo ze względu na właściwości prozdrowotne

Pracownicy – utrudnienia i nowe możliwości

Ogromnym problemem i wyzwaniem na najbliższy czas może się okazać niedobór rąk do pracy. Wynika to z jednej strony z ograniczeń związanych z przemieszczaniem się ludzi (zamkniecie granic) i odcięciem wielu przedsiębiorców od dotychczasowych rynków pracy. Dla polskich farmerów niebezpieczne okazują się utrudnienia związane z przyjazdem obywateli Ukrainy do pracy w gospodarstwach, dla takich krajów jak Niemcy czy Holandia – Polaków, dla jeszcze innych – obywateli Bułgarii i Rumunii.

Od kilku lat widać trend związany z mechanizacją zbioru, m.in. w uprawach kapusty

Warto tu jednak zwrócić uwagę na fakt, że „każdy kij ma dwa końce”. W związku z powyższym faktem wiele osób dotychczas bazujących na emigracji zarobkowej, pozostało w Polsce. Będą one zmuszone do podjęcia pracy w rodzimych warunkach. Jeśli są to osoby, które do tej pory pracowały w gospodarstwach związanych z produkcja ogrodnicza, mogą okazać się bardzo cenne dla gospodarstw. Znają się na produkcji, znają charakter pracy i mogą ją podjąć praktycznie bez większego przeszkolenia. Takie osoby to wręcz wymarzeni kandydaci na brygadzistów czy kierowników produkcji, których warto będzie odpowiednio wynagrodzić. Warto też spojrzeć na fakt załamania się produkcji i globalny kryzys w innych działach (budowlanka, hotelarstwo, gastronomia, itd.). To daje możliwość pozyskania kolejnej rzeszy pracowników wśród lokalnej społeczności. Warto skorzystać z tego typu możliwości, gdyż w ten sposób możliwe będzie zebranie plonów. Jeśli nawet związane będzie z większymi kosztami poniesionymi na robociznę, może wyjść na plus.  

Owszem, jesteśmy w trudnej i niepodtykanej na taką skalę  sytuacji globalnego kryzysu COVID19. Nadal przedwczesne jest mierzenie wpływów, ale warto śledzić i obserwować jak z tego typu problemem radzą sobie inne kraje, czerpać wzorce i być otwartym na nowe rozwiązanie. Mogą one okazać się kluczem do sukcesu w perspektywie krótko i długoterminowej! Takie informacje dla czytelników warzywapolowych.pl obiecujemy rzetelnie przekazywać!