Czy uszkodzone rośliny mogą być zdrowsze dla człowieka?



Naukowcy z Texas A&M AgriLife w USA znaleźli dowody na to, że zranienia na liściach spowodowane na przykład przez owady mogą być korzystne w produkcji warzyw i owoców.

Badacze stwierdzili iż, stres wywołany w liściach owoców i warzyw przed zbiorem, inicjuje w nich wzrost związków przeciwutleniaczy, polepszając ich wartości prozdrowotne.

Rośliną modelową wykorzystaną w doświadczeniach była truskawka. Naukowcy w swoich badaniach zastosowali różne poziomy skaleczenia liści na kilka dni przed planowanym zbiorem. Dr Facundo Ibanez, jeden z badaczy w tym projekcie doświadczalnym powiedział, iż zaobserwowali, że klika genów związanych z translokacją cukru i biosyntezą związków fenolowych ulegało nadmiernej ekspresji w oddalonych owocach truskawek. „Zdrowsze produkty uprawiane dla przemysłu spożywczego mogą być siłą napędową produkcji na dużą skalę i atrakcyjną inwestycją dla zainteresowanych stron” – powiedział dr Ibanez.

Pomysł na to, że czynniki stresowe mogą wpłynąć na jakość owoców lub warzyw, był sugerowany od wielu lat jednak do tej pory większość prób badania tego zjawiska przynosiła niejednoznaczne wyniki.

„Nasz zespół wyjaśnił kontrowersje, które od wielu lat były otwartym pytaniem” – powiedział dr Luis Cisneros-Zevallos, który także pracował nad projektem. „Zrozumienie, w jaki sposób przeciwutleniacze są wytwarzane przez prosty stres, taki jak zranienie, może z pewnością zmienić sposób działania przemysłu świeżych produktów, w tym zarówno organicznych, jak i konwencjonalnych. Może również pozwolić branży na przyjęcie nowatorskich narzędzi opartych na stresie przed zbiorami, aby sprzyjać gromadzeniu zdrowszych przeciwutleniaczy w świeżych produktach i przetworzonej żywności” ­– stwierdził dr Cisneros-Zevallos.

Źródło: hortnews.com