W dniu 25 września w gospodarstwie Beaty i Jacka Wódków w Młodzieszynie pod Sochaczewem odbył się Dzień Otwarty Seminis. W godzinach 9.00 – 17.00 specjaliści z Seminis, a także Bayer Crop Science, Sklepu Ogrodniczego Wioletta i Bio-Agris spotykali się z plantatorami. Kluczowym punktem programu była premiera nowej odmiany kalafiora – Predazzo F1.

O Predazzo F1 i nie tylko

O charakterystyce tej odmiany przybywającym na spotkanie gościom informacje przekazywał Piotr Dutkowski z Seminis. Oprowadzał ich także po kwaterze z tym kalafiorem, by mogli się naocznie przekonać o tym jak rośnie i prezentuje się na polu oraz jak wyglądały róże pod koniec września. Kalafiory Predazzo F1 rosną 78-85 dni. Rośliny mają średni wigor, lecz wytwarzają bardzo mocne, skrętne liście, które szczelnie zabezpieczają róże przed dostępem promieni słonecznych. To przede wszystkim wariant świeżorynkowy. Ciężkie, zbite róże pozwalają jednak także na skierowanie plonu do przetwórstwa. Odmiana pozwala na zmechanizowanie różyczkowania, także przeprowadzenia go  jednoetapowo bezpośrednio na polu – mówił w Młodzieszynie przedstawiciel Seminis.

Zaprezentowane zostały także inne odmiany kapustnych marki Seminis. W gronie kalafiorów były to Fortaleza F1, Whitex, SVAC7133 F1 i Lavaredo F1 a z brokułów Titanium F1 oraz Andersia F1.

Także cebula

Cebula w gospodarstwie państwa Wódków została już zebrana.  Gospodarz wystawił jednak skrzyniopalety z plonem z tych odmian, które uprawiał i zebrał. Można więc było zobaczyć jaki plon wydały odmiany Rockito F1 i SV3557ND F1 oraz odmiana cebuli czerwonej R 4593 F1.

Gospodarze spotkania Beata i Jacek Wódka w towarzystwie doradców z Seminis

Sezon w opinii plantatora

Jestem raczej zadowolony, choć bardzo zmęczony. To był naprawdę trudny rok. Pogoda szaleje, wciąż się zmienia. Trzeba wspinać się na wyżyny własnych umiejętności, czerpać z doświadczeń i praktyki, by uzyskać efekty produkcyjne choćby zbliżone do tych jakie się przed sezonem zakłada. Bardzo ważna jest też konsekwencja i systematyczność, nie odkładanie pewnych prac na później. Łatwiej z pewnością jest dopilnować wszystkiego, gdy w rodzinie jest więcej osób zaangażowanych w prowadzenie gospodarstwa. Jedna pojedzie z towarem, inna dopilnuje oprysku, kto inny wyjedzie w nocy z deszczownią. W tym sezonie pracy było bardzo dużo – podsumowuje 2020 rok Jacek Wódka. Najbardziej zadowolony jest z cebuli. Zachwala wszystkie trzy prezentowane odmiany, ale szczególnie podoba mu się w tym roku Rockito F1. Obecnie towar jest już w przechowalni, a gospodarz koncentruje się na wycinaniu kapustnych. Cebulę zamierza sprzedawać wiosną. Poświęcił dużo uwagi jej zdrowotności w sezonie wegetacyjnym i jest spokojny o stan jaki ta będzie mieć po zimie.

Jacek Wódka w kwaterze z kalafiorami Predazzo F1