Fuzarium na warzywach. Czy da się zwalczać?



W ubiegłym tygodniu na plantacjach grochu cukrowego i pomidora gruntowego pokazały się pierwsze objawy fuzaryjnego więdnięcia. Przyczyną jest wczesna i ciepła wiosna oraz chwilowe beztlenowe warunki w glebie.

Grzyby z rodzaju Fusarium blokują wiązki przewodzące w roślinie powyżej systemu korzeniowego. W efekcie prowadzi to do zamierania roślin. Niestety nie ma zarejestrowanych produktów do zwalczania tych chorób w uprawach warzyw.

Objawy fusarium na przekroju łodygi pomidora

Prewencyjnie można podlewać rozsadę pomidorów produktami biologicznymi zwalczającymi grzyby z rodzaju fuzarium. Takich produktów na rynku jest coraz więcej jednak trudno powiedzieć jaka będzie ich skuteczność w warunkach polowych. W ubiegłym roku na polach cebuli stosowane były produkty zawierające grzyby z rodzaju trichoderma T 34 przed siewem roślin i interwencyjnie Microbiotix Prevent i Fuz Off. Dawały one sobie doskonale radę z tymi grzybami.