Uprawa kalarepy może być ciekawą perspektywą dl tych ogrodników, którzy nastawienie się na produkcję nowalijek i nie tylko. To warzywo o stosunkowo krótkim okresie wegetacji, i niezbyt wymagające pod względem technologii uprawy, może zapewnić dobre dochody. Gdy wybierze się do uprawy jeszcze dobrą odmianę, sukces jest w zasadzie gwarantowany.

Łatwa w uprawie

Paweł Gorący w sezonie 2019 uprawiał kalarepę odmiany Fonda F1 (SGK0007) po raz pierwszy. Jego zachwyt tą odmianą nie jest bezpodstawny. Odmiana okazała się prosta i nieskomplikowana w uprawie. Rośliny mają wyjątkowy wigor i mocny system korzeniowy. To sprawia, że dobrze sobie radzą nawet przy deficycie wody i nie wymagają tak częstego nawadniania, jak inne odmiany.  Liście są intensywnie zielone, wzniesione i zdrowe – podkreśla Pan Paweł.

Paweł Gorący i Zygmunt siekacz prezentują odmianę Fonda

Wygodna w handlu

Z obserwacji producenta wynika również, że kalarepa Fonda bardzo dobrze się przechowuje. Ma to spore znaczenie, bowiem w okresach zmniejszonego popytu na to warzywo, można je umieścić w chłodni gdzie bardzo dobrze się przechowuje nawet przez okres  3-4 tygodni. W ubiegłym sezonie byłem zmuszony przechować tę kalarepkę w chłodni przez 3 tygodnie. W momencie przygotowania jej do sprzedaży, wyglądem nie różniła się zupełnie od tej zrywanej świeżo z pola, podczas gdy na innej odmianie liści boczne były zżółknięte i się same obłamywały. Jest to ważne dla mnie jako producenta, bowiem pozwala dopasować się z podażą do potrzeb rynku – podkreśla Paweł Gorący. Zwraca tez uwagę na łatwość przygotowania tej kalarepy do sprzedaży. 

Mocny system korzeniowy i ładny zdrowy liść to cechy kalarepy Fonda
Kalarepa Fonda zapewnia bardzo dobrej jakości produkt handlowy

Wczesną wiosną kalarepa do sprzedaży kierowana jest z liściem, jako typowa nowalijka. W okresie lata bardzo często kalarepę do sprzedaży w supermarketach przygotowuje się w formie tzw. jeżyka. Wówczas liście są obcinane tuż przy zgrubieniu i w takiej formie kalarepka jest przygotowana do sprzedaży. Dzięki temu że Fonda ma wzniesione liście, nie stanowią to żadnego problemu, a usuniecie liście następuje jednym ruchem noża.   

Fonda to odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 63-68 dni. Posiada mocny system korzeniowy a długa część łodygi pod zgrubieniem ułatwia zbiór.

Odmiana producentów

Podsumowując, można powiedzieć, że kalarepa Fonda jest odmianą stworzoną dla producentów. Jest prosta i łatwa w uprawie, dzięki odporności na kiłę kapusty może być sadzona na stanowiskach gdzie choroba ta występuje. Mocny system korzeniowy nadaje odporności na warunki związane z deficytem wody a  dzięki tolerancji wobec najważniejszych chorób (mączniak, alternaria, bielik krzyżowych) rośliny cechują się wyjątkowo dobrą zdrowotnością. Odmiana zapewnia bardzo dobrej jakości produkt i łatwy w przygotowaniu do sprzedaży. Fonada polecana jest do nasadzeń od 17 do 32 tygodnia roku, a biorąc pod uwagę, że na 1 ha wysadza się 80-100 tys. roślin, zysk z uprawy może być naprawdę wysoki. Rozkładając nasadzenia w czasie zbiory można realizować od  końca maja do października (lub nawet dłużej), a dzięki możliwości przechowywania w chłodni wydłużyć podaż o kolejnych kilka tygodni.