W ramach holenderskich pokazów warzywniczych spotkanie na poletkach pokazowych zorganizowała m.in. firma Bejo Przybyli na nie polscy doradcy, a wśród nich, Paweł Glanowski. Oprowadzał on gości z Polski po ekspozycjach i udzielał informacji o odmianach przystosowanych do uprawy w Polsce.  

Kapusta do przetwórstwa

Kapusta kiszona cieszy się popularnością w naszym kraju. Bejo w swej ofercie ma kilka odmian, które można uprawiać właśnie z myślą o przetwórstwie. Jedną z nich jest Nixon. To wariant do kiszenia w okresie letnim. Główki osiągają rozmiar nawet 13-14 kg, a wydajność kwaszenia jest wysoka z uwagi na dużą zawartość suchej masy w nich. Okres wegetacji to 100 dni. Ważne jest zatem aby pole było dobrze wynawożone, by w tym czasie rośliny zdołały zbudować tak imponującą masę.

Inną odmianą, przez niektórych w Polsce już znaną, którą uprawia się z myślą o kiszeniu, jest Report. Jedną z jej zalet jest kiłoodporność, inną wysoki plon. Główki mogą dorastać do 10-12 kg. Są dość wyrównane, choć jak przekazał P. Glanowski jedna z główek odmiany Report zgłoszona w 2023 roku do charsznickiego konkursu na największą kapustę miała masę ok. 16 kg. Krajanka po zakiszeniu jest biała, a optymalnym terminem na przetwórstwo jest wrzesień.

Typhoon z kolei to odmiana do kiszenia w zimie, po przechowaniu. Wyróżnia się ona bardzo dobrą zdrowotnością. Zarówno choroby grzybowe jak i ewentualne bakteriozy tę odmianę porażają w mniejszym stopniu od większości innych kreacji. Typhoon jest ceniony za relatywną prostotę w uprawie i przydatność do przechowywania do lutego-marca.

Więcej na filmie

Zapraszam na relację filmową ze spotkania z Pawłem Glanowskim. Można obejrzeć ją poniżej: